Komise vyšetřuje otřes Dolu Karviná. Vyfotila ho a změřila

Karviná – Pracovníci OKD a další členové vyšetřovací komise se dnes poprvé vrátili na místo důlního otřesu, který minulý týden v pátek zavinil smrt tří horníků a dalších devět zranil. Oblast je stále uzavřená a hornické práce byly pozastaveny. Podle mluvčího OKD Marka Síbrta se během několika dalších týdnů rozhodne o jejím budoucím využití. Při otřesu bylo devět lidí zraněno a tři muži zemřeli.

Události: Otřes dolu vyšetřuje komise (zdroj: ČT24)

„Členové odborné komise na místě pořídili fotodokumentaci a provedli nezbytná měření potřebná k vyhodnocení celé události. Závěry budeme znát v horizontu týdnů. Oblast zůstává uzavřena a neprobíhá v ní žádná hornická činnost,“ uvedl Síbrt.

V nemocnicích v Karviné a Ostravě je stále hospitalizováno pět z devíti zraněných, ostatní byli už v pátek nebo během víkendu propuštěni domů. V ostravské fakultní nemocnici jsou čtyři horníci. „Jeden pacient s poraněním hrudníku je stále v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. Další tři jsou ve stabilizovaném stavu a při vědomí,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Mluvčí karvinské nemocnice Radmila Fleischerová řekla, že v jejich péči zůstává jeden horník, který se v pátek podrobil operaci ruky. Jeho stav se zlepšuje. „Stále ale zůstává na jednotce intenzivní péče,“ uvedla.

Otřes nastal v pátek v 11:44, když horníci pracovali v místě bývalého Dolu Doubrava. Na místě zemřeli dva Češi a jeden Polák. Dalších devět horníků ve věku od 34 do 52 let utrpělo lehká, středně těžká až těžká zranění. Síbrt řekl, že zaměstnanci pracovali na údržbě. Ohnisko pátečního otřesu v Dole Karviná bylo v hloubce kolem 900 až 1 000 metrů, otřes měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. V provozech OKD letos zemřelo osm lidí.