Vinni. Soud potrestal Lajtocha a spol. podmínkami

Olomouc – Olomoucký okresní soud potrestal bývalého primátora Přerova a senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a jeho pět kolegů za obcházení zákona o veřejných zakázkách a vědomé zvýhodňování jedné stavební firmy. Soud všem udělil podmínky a zákazy výkonu funkcí. S nejpřísněšjím podmínečným trestem vyvázal i bývalý radní Václav Zatloukal z ČSSD, který měl podle soudu ze zvýhodňování firmy také značný osobní prospěch. Státní zástupce pro něho žádal nepodmíněný trest. Rozsudek není pravomocný. Jeden obžalovaný se ihned odvolal, ostatní se vyjádří ve lhůtě na rozmyšlenou.

„Soud má za prokázané, že v souvislosti se stavbou domova důchodců a rekonstrukcí zimního stadionu obžalovaní společně a vědomě sjednali výhodu jednomu soutěžiteli na úkor ostatních, konkrétně to byla společnost Přerovská stavební. Důvodem pro toto jednání je osobní či obchodní propojení většiny obžalovaných s majiteli této společnosti,“ shrnul v odůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Sušil.

Jiřího Lajtocha, jeho bývalého náměstka Josefa Kulíška z ODS a někdejšího radního Jaroslava Čermáka z ODS soud potrestal 2,5 roky odnětí svobody s podmínečným odkladem na 4,5 roku. Bývalý radní za ČSSD Václav Zatloukal dostal nejpřísnější trest – 3 roky vězení s odkladem na 5 let. Soud mu rovněž nařídil zaplatit peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun.

Senát dospěl k závěru, že měl jako jediný z obžalovaných ze zvýhodňování Přerovské stavební společnosti prokazatelně osobní prospěch. Stejná firma, která získala lukrativní zakázky na stavbu domova důchodců nebo rekonstrukci zimního stadionu, mu také stavěla rodinný dům. Zatloukal přitom většinu nákladů dodnes nezaplatil. Obžalovaní politici podle verdiktu také nesmí čtyři roky vykonávat funkci radního ani zastupitele.

Dvěma spoluobžalovaným úředníkům Pavlu Galovi a Jiřímu Rabovi senát udělil trochu mírnější tresty - 2 roky odnětí svobody odložené na zkušební dobu 4 roky. Také oni nebudou moci podle rozsudku vykonávat vedoucí funkce.

Muži popírají jakoukoliv vinu a je jisté, že případ bude řešit odvolací soud. Na lavici obžalovaných je dostaly zakázky z let 2006 a 2009 - stavba domova důchodců a přestavba zimního stadionu. Státní zástupce je obžaloval ze zneužití pravomoci veřejné osoby a sjednávání výhody při zadávání zakázky, protože se podle něho v obou případech cíleně vyhnuli výběrovým řízením na takzvané vícepráce, které překročily 20 procent z ceny. V případě domova důchodců dosáhly dodatečné náklady 30 milionů korun. Soud se v tom ztotožnil s obžalobou.

Výjimkou je posouzení osobní výhody, kterou měl preferováním Přerovské stavební kromě Zatloukala získat podle obžaloby také Lajtoch. Firma mu stavěla na zahradě bazén. Zaplatil až dodatečně, s fakturou ani placením nespěchala ani stavební společnost. Tuto jeho údajnou osobní výhodu soud neuznal za prokázanou. Státní zástupce Robert Henzel je jinak s rozsudek spokojený. „Odvolání zvážím,“ řekl.

Obžalobu na Lajtocha a jeho spolupracovníky třikrát odmítla bývalá státní zástupkyně Marie Kodytková, která trvala na tom, že nedošlo k žádné trestné činnosti. Poté, co ji nadřízení z případu odvolali, uspěl u soudu s obžalobu její nástupce. Kodytková na protest rezignovala.

Soud potrestal Lajtocha a spol. podmínkami (zdroj: ČT24)