Tři tisíce tun munice se z Vrbětic přestěhují do Květné, rozhodla vláda

Praha – Muniční sklad Květná na Svitavsku bude znovu zprovozněn. Na svém dnešním jednání o tom rozhodla vláda. Do nepoužívaného areálu chce přesunout munici z Vrbětic na Zlínsku, kde před měsícem explodoval jeden ze skladů. Při neštěstí zahynuli dva tamní zaměstnanci.

Z 15 tisíc tun munice, která je podle aktuálních informací ve Vrběticích uložená, by se do Květné mohla přesunout necelá pětina. „S municí uloženou ve Vrběticích není možné v tuto chvíli manipulovat, nicméně jakmile to bude bezpečné, bude nemalá část převezena,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na brífinku po jednání vlády.

Práce na obnovení muničního areálu už začaly, plné zprovoznění je možné očekávat až za několik týdnů - podle ministrů by to mohlo být už v polovině prosince. Podle odhadů ministerstva obrany by roční provoz areálu v Květné měl spolykat asi 100 milionů korun. Kdy dojde k samotnému transportu materiálu, zatím není jasné. Ani to, kdo převoz zaplatí.

Stejně jako ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i Stropnický zdůraznil, že všechny firmy s policií komunikují. „Zákon o policii nám umožňuje v krajním případě munici zabavit a na náklady firmy ji převézt. Chtěl bych ale zdůraznit, že v případě Vrbětic takový postup není nutný, firmy mají zájem situaci vyřešit,“ dodal Chovanec.

Události: Munice se z Vrbětic přestěhuje do Květné (zdroj: ČT24)

Nad překotnou snahou státu převézt tři tisíce tun střeliva do nového skladu ovšem majitelé munice kroutí hlavou. Jen vyřídit nutná povolení jim zabere týdny až měsíce. „V takto historicky krátké době si nedovedu představit, že by někdo byl schopen zajistit logistický převoz a povolení transportu,“ uvedl Radek Ondruš, právní zástupce firmy Imex Group, která si pronajímala část muničního skladu ve Vrběticích.

„Pro přepravu uskladněné munice by bylo potřeba kapacity několika set kamionů v režimu přepravy nebezpečných nákladů. Taková přeprava by se realizovala v průběhu několika měsíců,“ odhadl Andrej Čírtek, mluvčí Excalibur Army.

Podobně jako ve Vrběticích, i v Květné by byly firmy v nájmu, objekt zůstane státu. Areál ale nebude hlídat soukromá agentura, nýbrž vojáci. Střežit přitom budou soukromý majetek. „Stát poskytne bezpečný prostor, ale je to komerční činnost jako každá jiná a firmy za ni budou muset standardně zaplatit,“ ujistil Chovanec. „Obě ministerstva společně vypracují v řádu měsíců materiál, který podobnou situaci bude řešit systémově. Patrně dojde i k legislativní úpravě,“ doplnil Stropnický.

Květná chce bezpečnostní záruky

V Květné byl muniční sklad desítky let, zrušen byl teprve loni, nicméně obyvatelé obce se s jeho přítomností v minulosti už sžili. Vedení Květné teď požaduje bezpečnostní záruky. „Chceme, aby to bylo pod armádou, k ní máme důvěru, a aby zde bylo profesionální vojenské hasičské družstvo. Když došlo k výbuchu ve Vrběticích, hasiči tam nebyli, a když přijeli civilní, naštěstí od toho utekli a nebyly další oběti,“ řekl starosta Květné Petr Škvařil.

Podle něj měla armáda propracované postupy a provoz i ostraha byly na vysoké úrovni. V obnoveném skladu by mohli najít práci i lidé z vesnice a okolí. Dříve bylo v celém středisku zaměstnáno 40 až 50 lidí, nyní by jich bylo méně.

Ve Vrběticích ve druhé polovině minulého týdne vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu. Pyrotechnici ji stanovili k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice uskladněné v dalších budovách.