Tajemství nejlepší nemocnice v Česku – spokojený zaměstnanec

Třinec – Podle průzkumu organizace HealthCare Institute, která se specializuje na hodnocení kvality služeb v nemocnicích, je soukromá třinecká Nemocnice Podlesí, která se specializuje na kardiovaskulární onemocnění, nejlepší v Česku. Toto ocenění získala potřetí v devítileté historii soutěže, která hodnotí jak spokojenost pacientů, tak zaměstnanců. Průzkumu se zúčastnilo 156 nemocnic, více než 90 tisíc pacientů a 7,5 tisíce zaměstnanců.

Nemocnice Podlesí, která patří společnosti Agel, získala nejlepší hodnocení především díky spokojenosti zaměstnanců. Jak uvedl předseda představenstva třinecké nemocnice Karel Lukeš, výhodou zařízení je to, že je poměrně malé, takže lze snadněji docílit stmeleného kolektivu. O pacienty na 150 lůžkách se stará zhruba 550 zaměstnanců.

„V naší nemocnici pracují propojené týmy. Zabýváme se převáženě problémy kardiovaskulárního centra a naši odborníci jsou schopni se domluvit. Jsme téměř jedna rodina. A to se nedá říct úplně o všech zdravotnických pracovištích v republice. Pokud vím, v některých nemocnicích panuje spíše nevraživost,“ řekl Lukeš. Zdůraznil, že vedení nemocnice se také snaží vyjít zaměstnancům maximálně vstříc.

Spokojený zaměstnanec – spokojený pacient

„Spokojenost zaměstnance se totiž projevuje na jeho psychice, odhodlanosti pracovat pro firmu, odvádět maximum. Vytváříme si příjemné pracovní prostředí,“ vysvětloval Lukeš, podle kterého je spokojený zaměstnanec schopen vyprodukovat spokojeného pacienta a ten dává zpětnou vazbu celé nemocnici. To potvrzuje i personál. „Snažíme se vcítit do stavu pacientů, do jejich problémů a bolesti. Sama jsem byla pacientkou, takže vím, co to je, a snažím se, aby se cítili dobře,“ uvedla zdravotní sestra Vladislava Waclawek. Pacienti, které oslovila Česká televize, také nemocnici jen chválili. „Pokud jde o personál, prostředí i lékaře, všechna čest,“ řekl Václav Grussmann, který byl v nemocnici na kontrolu srdce. Pacient Jiří Fober jen upozornil na špatně těsnící okna. Šéf nemocnice ihned reagoval, že je to problém, o kterém nemocnice ví a chystá proto výměnu oken.

Platy jsou přiměřené péči

Důležitým faktorem spokojenosti jsou platy zaměstnanců. Výhodou soukromé nemocnice je, že není vázaná tabulkami ministerstva zdravotnictví. „Platy jsou přiměřené péči, kterou provádíme. A musíme samozřejmě reagovat na konkurenční boj a nedostatek lékařů,“ řekl Lukeš. Tento problém podle něho lze řešit jedině snížením počtu zdravotnických zařízení.

Na druhém místě za třineckou nemocnici se v soutěži společnosti HealthCare Institute umístila nemocnice v Písku, na třetím Vojenská nemocnice Brno. Podlesí anketu vyhrálo také loni a v roce 2009.