Za příjímání úplatků půjde elitní policista na šest let do vězení

Brno – Bývalý elitní policista Stanislav Švábenský ze zlínské depozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) půjde na šest let do vězení. Švábenský prodával informace z policejních spisů šéfovi organizovaného gangu Janu Švédíkovi. Za to dostával pravidelné úplatky, jejichž celková výše přesáhla 600 tisíc korun.

Hotovost, ale také osobní auto – Švábenský dostával od šéfa podsvětí pravidelné úplatky výměnou za informace z vyšetřování. „Opakovaně zjišťoval a za úplatu předával Švédíkovi informace o trestních řízeních a plánovaných úkonech k jeho osobě. Ve dvou případech pod smyšlenou záminkou žádal komisařku o informaci, zda není Švédík odposloucháván,“ uvedl soudce při odůvodňování verdiktu.

Švábenský tak od Švédíka dostal úplatek v hodnotě nejméně 618 tisíc korun a dalších 200 tisíc korun od něj chtěl vylákat pod falešnou záminkou, že je schopen zastavit vyšetřování jeho známého.

Krajský soud v Brně ho za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod poslal do vězení na šest let. Auto, které získal od Švédíka, pak má podle rozsudku propadnout. „Pozice policisty je podstatná a vždy je bráno v úvahu, zda jde o řadového nebo elitního policistu, protože se liší míra, jak mohou zasáhnout do zájmů státu. V tomto případě byla míra společenské škodlivosti velice vysoká,“ okomentoval státní zástupce Petr Bejšovec s tím, že uložený trest koresponduje s jeho návrhem.

Soud potvrdil také Švédíkovu vinu, od trestu ale upustil s tím, že už byl šesti lety vězení potrestán zlínským soudem. Třetí z obžalovaných, bývalou zaměstnankyni celní správy, dnes soud viny zprostil. Případné odvolání ale může zatím nepravomocný rozsudek poslat ještě před Vrchní soud.