Lidé z Lipové a Haluzic jsou opět evakuováni, hrozí další výbuch

Vlachovice-Vrbětice (Zlínsko) – Pyrotechnici nově zjistili poškození jedné budovy s výbušninami v areálu muničního skladu ve Vrběticích. Existuje tedy nebezpečí dalšího výbuchu. Zaklíněný dělostřelecký granát se ráno budou pokoušet odstranit pyrotechnici. Proto policie v pátek večer opět evakuovala obyvatele Lipové a Haluzic, kteří byli doma po předchozí evakuaci pouze několik hodin. Ráno se k nim připojí i lidé z Vlachovic a Vrbětic. Po osmé hodině večer pyrotechnici měli zaznamenat detonaci.

Podle zprávy policie pyrotechnici při svém průzkumu narazili na poškození budovy v areálu muničních skladů, v níž se nacházejí výbušniny. Hrozí tedy možné nebezpečí další detonace. Proto se od soboty ráno evakuace rozšíří i na obce Vlachovice a Vrbětice, omezen bude přístup k vlakové stanici Bohuslavice nad Vláří a k areálu Vlárských strojíren. 

Večer několik hodin zasedala krajská bezpečnostní rada a až o půlnoci oznámila, že v průběhu sobotního rána budou na území areálu vysláni pyrotechnici, aby manuálně odstranili dělostřelecký granát, který se zaklínil na budově jednoho skladu. Tato operace je tak částí důvodu současné evakuace okolních obcí, z areálu se stáhne i většina záchranných složek.

Během dne u Haluzic neměl být slyšet žádný výbuch, někteří obyvatelé Lipové říkají, že už před sedmou hodinou výbuch slyšeli. Ve 20:15 neřízenou detonaci zaznamenali pyrotechnici.

Podle starosty byl areál muničního skladu špatně zabezpečen

„Je to katastrofa. Je to náročné na nervy, pro zastupitele i občany. Počítali s tím, že bude klid. Vrátili se do obce, poklidili, mysleli, že je konec, zatopili si a za čtyři hodiny jsem musel vyhlásit další evakuaci,“ zhodnotil starosta obce Lipová Miroslav Pala (nezávislý), který se rovněž musel evakuovat. Připomíná, že podle nich byl areál špatně zabezpečen. Poukazovali na to čtyři roky, ale podle nich byla věc bagatelizována.

S aktuální informací o další evakuaci přišel ve tři čtvrtě na sedm policejní ředitel Zlínského kraje Jaromír Tkadleček. Zprávu předává místní rozhlas, lidé si mají vzít věci i na několik dní. Důvodem je ohrožení života. Autobusy s evakuovanými měly zamířit do Slavičína, nakonec ale jedou do Luhačovic. „Je to hrůza, to jsem nezažil. Mám už osmdesát roků,“ uvedl jeden obyvatel z Haluzic. „O situaci jsem ministrem vnitra informován. Policie postupuje na základě aktuálních poznatků v zájmu zajištění ochrany života a zdraví lidí,“ reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ještě večer zasedala krajská bezpečnostní rada.

Jak dlouho bude aktuální evakuace trvat, nelze odhadovat. „Záleží, jak je velký pyrotechnický problém na místě, kdy bude vyřešen a kdy ohrožení obyvatelstva pomine. Nelze v tuto chvíli být konkrétnější. Evakuace byla nařízena na základě pyrotechnických zjištění,“ konstatoval večer oslovený soudní znalec a pyrotechnik Jiří Chládek.

Pyrotechnici prohledávali okolí dva dny

Čtvrteční i páteční prohlídka Lipové a Haluzic podle policie ukázala, že detonace nepoškodily žádný z domů a dalších budov. „Pyrotechnici nenašli v nich žádný nebezpečný předmět, který by mohl obyvatele obou vesnic ohrozit. Průzkum prostoru v pátek dopoledne neprokázal rozházenou munici mimo vymezený prostor areálu muničních skladů,“ potvrdila ještě během dne mluvčí policie Zlínského kraje Monika Kozumplíková. Střepiny z munice našli pyrotechnici jen ve čtvrtek ve vzdálenosti 400 metrů od Lipové. Proto policie proto ve 13 hodin návrat čtyř stovek evakuovaných lidí zpátky domů povolila.

Policisté tak dnes vytyčili nové hranice bezpečné zóny, perimetr je ve vzdálenosti asi 1 200 metrů od ohniska druhé exploze. „Okruh bude opět zřetelně označen policejními páskami a výstražnými cedulemi zakazujícími vstup. Žádáme všechny občany, aby dodržovali nařízení a zákazy policistů a dbali své osobní bezpečnosti,“ dodala Kozumplíková.

Policie navíc zvýšila počet kontrolních stanovišť z dvanáct na čtrnáct a rozšířila počet policistů a vojáků, kteří areál s uskladněnou municí střeží, z 80 na 120. Stanoviště budou nadále doplňovat i pohyblivé hlídky včetně jízdní policie a kynologů.

Ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček uvedl, že středeční i říjnový výbuch policisté vyšetřují jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. K přehodnocení vyšetřování kriminalisty přivedlo zjištění, že oba vybuchlé sklady si od armády pronajímala stejná firma - ostravská Imex Group. Pachateli hrozí osm až 15 let vězení.

Co bylo ve skladech číslo 12 a 16?

Sklad číslo 12

  • výbuch 3. prosince
  • uloženo 12,8 tuny munice - především dělostřelecké granáty a miny

Sklad číslo 16

  • výbuch 16. října
  • uloženo cca 57 tun munice - letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů

Nečekaná série výbuchů přerušila plánování převozu munice do uzavřeného muničního skladu v Květné na Pardubicku. Místní začínají mít strach a žádají, aby vláda dala bezpečnostní záruky - více čtěte zde.