Obyvatelé Vlachovic-Vrbětic mohou domů, evakuace Lipové a Haluzic trvá

Slavičín (Zlínsko) – Část obyvatel evakuovaných obcí z okolí muničních skladů ve Vrběticích se může vrátit domů. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Konkrétně jde o obyvatele Vlachovic-Vrbětic, pro ostatní evakuované zákaz návratu do obcí trvá. Pyrotechnici totiž budou ještě zítra ráno prohledávat další poškozenou budovu. O evakuaci rozhodla policie v pátek, kdy na střeše jednoho ze skladů pyrotechnici objevili funkční granát. Dnes odpoledne se jim ho při mimořádně nebezpečné operaci podařilo zlikvidovat.

Podle ministra vnitra Milana Chovance lze hovořit o štěstí, že ve Vrběticích nedošlo k výbuchu třetího skladu s municí. Exploze totiž odmrštila na střechu jednoho ze skladů funkční granát. „Máme fotografie, z nichž je zřejmé, že granát udržely na střeše skladu jen čtyři dráty,“ popsal Chovanec a zároveň poděkoval policejním pyrotechnikům za mimořádné nasazení.

Likvidace zaklesnutého granátu pro ně totiž byla velmi nebezpečná. V předchozích týdnech vždy čekali, dokud se sedm dní z areálu neozval žádný výbuch, teprve pak do něj vstoupili. Nyní však museli postupovat rychleji. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého akce byla jedním z nejsložitějších pyrotechnických zákroků. „Byla to velmi riskantní akce, ze které se pyrotechnici nemuseli vrátit,“ řekl. Situace ve skladišti je podle něj stále vážná, prostor je kontaminován municí.

Bezpečnostní rada nicméně rozhodla, že nebezpečí už nehrozí obyvatelům Vlachovic-Vrbětic a nádraží v Bohuslavicích nad Vláří, a v 17:30 zrušila jejich evakuaci. Obyvatelé Haluzic a Lipové si ale ještě musí počkat. „Pyrotechnici budou ještě po osmé hodině ráno prohlížet jeden sklad, který má proražený strop. Pokud tam nebude nic nepředpokládaného, evakuace ostatních obcí také skončí,“ dodal ministr vnitra s tím, že vzhledem k brzkému stmívání nebylo v silách pyrotechniků budovu zkontrolovat už v dnes.

Obyvatelé Vlachovic a místní části Vrbětic se okamžitě rozhodli pro návrat do svých domovů. Z provizorního ubytování v hotelech v blízkém okolí je domů dovezly autobusy, jak zachytil redaktor ČT Ondřej Schneider. Mezi prvními se do evakuovaných Vlachovic vrátil místní hostinský. První pivo natočil svým „štamgastům“ už půl hodiny po ukončení evakuace.

Evakuovani z Vlachovic a Vrbetic se vraci domu pic.twitter.com/yNXYgU4OGQ

Na premiéra a ministry dnes před budovou Vojenského technického ústavu ve Slavičíně, kde se konalo jednání Bezpečnostní rady státu, čekal hlouček nespokojených obyvatel. Lidé si politikům stěžovali například na špatnou informovanost. Chtěli také vědět, jak stát zajistí, aby se podobná situace neopakovala.

Premiér v sevření nespokojených občanů žijících v okolí skladů. Jak jste to mohli dopustit, ptají se nejčastěji. pic.twitter.com/jVEAqfVGvx

„Situaci pokládáme za vážnou a mimořádnou. Jednoznačnou prioritou vlády je ochrany zdraví občanů. Chceme je také požádat o pochopení, vše, co činí policie, činí v zájmu ochrany občanů,“ řekl na brífinku po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka: Do Vrbětic pošleme další vojáky

Oznámil také, že vláda se rozhodla zesílit ochranu areálu o další vojáky. „Počet vojáků navýšíme o 350, celkově jich tak bude v oblasti operovat už 450. Dále budeme poskytovat mobilní velitelství a bezpilotní prostředek, který je zásadní pro identifikaci dalších detailů a stavu jednotlivých budov v rámci areálu,“ popsal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Zastupcům obcí jsme potvrdili také to, že se v žádném případě nemění záměr odvozu munice z tohoto regionu. V důsledku událostí byl zatím pozastaven, ale jakmile to bude možné, budeme pokračovat v tlaku na soukromé subjekty, aby tuto munici odvezly,“ uvedl Sobotka. Plány ještě musí v pondělí potvrdit vláda na svém jednání.

Ministři se zaručili, že všechny sklady projdou během vyskladnování pečlivou kontrolu - stát se chce ujistit, že je v nich skutečně uložené pouze to, co firmy deklarovaly. Teprve pak bude možné munici za doprovodu armády, policie a hasičů řízeně odvážet tak, aby nedošlo k žádnému ohrožení obyvatel.

Ministr vnitra Milan Chovanec ve vysílání ČT ale připustil, že úplně bezpečný areál nebude ještě dlouhé měsíce. „Dekontaminace celého areálu potrvá jeden až dva roky. Proto jsme se dohodli na tom, že obnovíme plot, který není v dobrém stavu, abychom zamezili vstupu některých zvědavců nebo dětí,“ slíbil Chovanec.

Dění ve Vrběticích odhalilo Achillovu patu českého obchodování s municí. Premiér Sobotka dnes oznámil, že chce upravit pravidla tak, aby do budoucna zajistil větší ochranu obcí, v jejichž katastru je uložena munice. „Ministerstvo vnitra už pokročilo s revizí legislativy. Chceme změnit pravidla tak, aby byla mnohem přísnější pro nakládání s municí a její skladování. V žádném případě není možné, aby vznikla někdy v budoucnu stejná situace jako tady ve Vlachovicích-Vrběticích,“ řekl Sobotka s tím, že vláda by se změnou legislativy měla zabývat ještě na přelomu roku.

Odpálil sklady někdo schválně?

Dozorující státní zástupce Leo Foltýn překvalifikoval trestný čin na úmyslné obecné ohrožení. Podle Chovance není v tuto chvíli možné úmysl vyloučit, podle něj je to ale jedna z verzí vyšetřování. „O vyšetřování není v tuto chvíli možné podávat žádné informace s výjimkou toho, co schválí státní zástupce,“ upřesnil Chovanec.

Podivné výbuchy už místo zlínských kriminalistů vyšetřuje Policejní prezidium. Podle ministerstva vnitra je to proto, aby na kriminalisty nepůsobily žádné „místní vlivy“. Do vyšetřování se navíc mají zapojit specializované celostátní útvary policie.

Události: Část evakuovaných z okolí muničního skladu se vrátila domů (zdroj: ČT24)

Sbalit. Vybalit. A znovu

Problémy v muničním areálu ve Vrběticích začaly 16. října, kdy vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi 50 tun munice. Šlo hlavně o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. O sedm týdnů později následoval výbuch skladu číslo 12. Oba si od armády pronajímala ostravská společnost Imex Group (více o firmě si můžete přečíst zde).

Okolí Vrbětic čekala při každém výbuchu evakuce – naposledy v pátek večer. Svoje domovy museli znovu (a navíc jen pár hodin po skončení ve středu vyhlášené evakuace) opustit obyvatelé Haluzic a Lipové. V sobotu ráno následovali lidé z Vlachovic, místní části Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vyklizena byla i vlaková stanice Bohuslavice nad Vláří.

Ještě v pátek večer přitom nebylo jasné, proč policie k – v pořadí už třetí – evakuaci zhruba dvou tisíců lidí přistoupila. Pak oznámila, že na střeše muničního skladu číslo 11 si pyrotechnici všimli zaklíněného granátu. O tom, jak se pyrotechnikům v sobotu po poledni podařilo granát odstranit, se dočtete zde.