Referendum o hazardu v Olomouci: Iniciátoři počítají s neúspěchem

Olomouc – Obyvatelé Olomouce mají možnost ovlivnit toleranci města k hernám a loteriím. V pátek se mohou v historicky prvním lidovém referendu v Olomouci vyjádřit, zda si přejí zákaz provozování heren a kasin. Iniciátorem vyhlášení referenda je sdružení Olomouc bez hazardu, které podpořilo podpisy pod petici téměř 9 tisíc obyvatel. I samotní organizátoři však mají obavy, že nepřijde potřebných 35 procent voličů. Obecních voleb se jich totiž zúčastnilo jen 32 procent. V drtivé většině podobných pokusů v jiných městech také nepřišlo dost lidí, a to ani v příznivějším termínu v době konání komunálních voleb.

„Dá se předpokládat, že nenaplníme účast v referendu, ale každý hlas, který se vysloví k regulaci hazardu, přispěje k tomu, že v Olomouci ubude heren,“ věří Michal Krejčí z iniciativy Olomouc bez hazardu, které povzbuzuje obyvatele k účasti také pomocí plakátové kampaně. Magistrát zveřejnil Informaci o místním referendu v Radničních listech a na reklamních panelech v centru města a u nádraží. Mluvčí magistrátu Radka Štědrá upozornila, že hlasovací lístky lidé nedostanou do schránek, ale přímo v hlasovacích místnostech.

Olomouc chystá referendum o hazardu
Zdroj: ČT24

Propagátoři plošného zákazu loterií a sázkových her v Olomouci žádali, aby referendum bylo současně s říjnovými komunálními volbami. Vedení města to ale odmítlo s odůvodněním, že otázka referenda je formulována tak, že by hrozilo jeho zneplatnění. Argumentovalo tím, že podle ministerstva vnitra nelze v referendu rozhodovat o změně či zrušení městské vyhlášky. A v původně navrhované otázce se hovořilo o zákazu na celém území města, což by v případě úspěchu referenda mohlo znamenat změnu vyhlášky. Iniciátoři marně oponovali, že jinde podobně formulované otázky prošly. Zastupitelé schválili až prosincový termín také s odůvodněním, že souběžné hlasování by bylo finančně i organizačně příliš náročné.

Znění otázky referenda

„Souhlasíte s tím, aby statutární město Olomouc učinilo veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů uvedených v § 2 písm. e), g), i), j), l), m) a n) a v § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a to na celém svém území?“

Bývalé vedení města naposledy upravovalo podmínky pro provozování hazardu vyhláškou z roku 2013. Podle ní do konce roku klesne počet adres, na kterých lze provozovat herní automaty a videoloterijní terminály z původních 113 na 57. Zároveň ale magistrát povolil kasino v bývalém divadle v Hodolanech a v nové obchodní galerii Šantovka v centru města, což kritizovalo mnoho lidí. Iniciátoři referenda upozorňují, že se sice snížil počet míst, na kterých jsou automaty povolené, přístrojů však zatím moc neubylo. „V květnu 2014 podle dat ministerstva financí činil počet přístrojů 1299, což je jeden automat na 77 obyvatel, což je hned po Teplicích nejhorší ukazatel,“ uvádějí organizátoři na webových stránkách.

Chudší pokladna a riziko černých heren?

Hrací automaty jsou jedním z velkých témat Olomouce delší dobu. Před volbami slibovala další regulaci většina kandidujících stran. Současná koalice složená z ČSSD, lidovců, ODS a TOP 09 to má i v koaliční smlouvě. Je ale pravděpodobné, že plošný zákaz odmítne. Zásadním argumentem proti je výnos z heren do pokladny ve výši přes 110 milionů ročně, které město rozdělovalo mimo jiné na sport a kulturu. A vedení města také upozorňuje na možná rizika. „Při plošném zákazu hrozí vznik černých heren, které by mohly vést ke zvýšení kriminality,“ uvedl nový primátor Antonín Staněk z ČSSD.

„Prezentovat tvrdý hazard jako nutného mecenáše života města je nesmysl. Peníze z hazardu představují pouze 4,5 procenta celého rozpočtu města. Tvrdý hazard naší společnosti nepomáhá, ale naopak ji částečně devastuje,“ uvedl za iniciativu Olomouc bez hazardu Michal Krejčí, který také odmítá obavy z negativních důsledků takzvané nulové tolerance. „Města nebo městské části, ve kterých zákaz platí, s černými hernami problém nemají vůbec, nebo jen sporadicky. Herna není jako láhev alkoholu za prohibice v USA. Policii bude stát odhalení a zavření protizákonné černé herny méně peněz, než řešení přestupků a trestných činů spjatých s legální sítí heren,“ řekl za Olomouc bez hazardu.

Od ledna 2015 měla začít platit novela loterijního zákona, která měla zajistit určitá omezení provozovatelů hazardu v Česku do doby přijetí nového loterijního zákona v roce 2016. Jednání ve sněmovně se však zkomplikovala a připravená novela platit nezačne. Mimo jiné proto, že navrhované úpravy musí posoudit ve vztahu k evropským směrnicím Evropská komise.

Olomoucké referendum začne v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Výsledky by měly komise znát kolem půlnoci.

Města proti hernám

Úplný zákaz hazardu schválily vyhláškami například samosprávy v Praze 2, Praze 6 nebo v Praze 12, také v Přerově nebo Hranicích na Moravě. V Brně platí plošný zákaz ve více než dvaceti městských částech. Naposledy se připojilo Brno-střed. Herny postupně mizí z dalších menších měst. Například Bohumín postupně rozšiřuje vyhlášku omezující provozovatele loterie podle ulic už od roku 2005. Tato rozhodnutí politiků ale nejsou závislá na výsledcích referend, která jsou kvůli nízké účasti lidí většinou neplatná. Například listopadové referendum v Praze 1 skončilo fiaskem – přišlo jen 6 procent voličů. Říjnového referenda na stejné téma ve Znojmě se zúčastnilo 11 procent voličů.

V době komunálních voleb hlasovali souběžně o hazardu například obyvatelé Prahy 8. Zúčastnilo se jen 23 procent voličů, v Lovosicích 28 procent, ve Štětí na Litoměřicku 19 procent, v Ústí nad Orlicí 34 procent, v Ústí nad Labem 18 procent. Výjimkou jsou Psohlávky na Brněnsku. Tam bylo referendum s účastí přes 52 procent úspěšné.