Rozestavěný bytový dům jde do dražby, lidé se bojí o své miliony

Karlovy Vary – Rodiny, které si koupily byty v domě projektovaném ruským podnikatelem v Jenišově na Karlovarsku, se bojí o své investice. Celá budova půjde kvůli dluhům společnosti do dražby. Zástupci investora se ovšem brání s tím, že projekt zmařil stát, a budou po něm žádat náhradu. Stavělo se totiž podle platného povolení.

„Exekuci nařídil okresní soud Praha-západ, a to na návrh věřitele, protože dlužná částka činí víc než sedm milionů korun,“ uvedla mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Lidi, kteří si stihli koupit byt v nedostavěném domě, zpráva o exekuci vystrašila. Za bydlení na předměstí Karlových Varů totiž zaplatili několik milionů.

„Jestliže se to vydraží, tak oni tím, že nemají v katastru věcné břemeno, tak v podstatě o ty byty přijdou,“ varuje starosta Jenišova Ivan Truksa. Navíc bude dům exekutor dražit i s okolními sítěmi, což může znamenat další problém. Vodovod i kanalizace totiž vedou k desítkám dalších domů v Jenišově. Dražba by měla proběhnout do konce týdne. Pak bude jasné, jestli lidé, kteří byty koupili, dostanou své peníze zpět a také to, jak se nový majitel bude chovat ke svým sousedům.

Povolení vydal karlovarský stavební úřad

Starosta Jenišova už před zahájením výstavby namítal, že mohutný dům mezi rodinné domky nepatří. Společnost Vaprostav, kterou v té době vlastnil ruský podnikatel Vladimír Vasiljev, ale na karlovarském stavebním úřadu uspěla a získala povolení k výstavbě. „My se nedomníváme, že bychom udělali nějaký protizákonný krok nebo procesní chybu,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Dražba má proběhnout do konce týdne (zdroj: ČT24)

Radnice i obyvatelé Jenišova pak ale u soudu stavební řízení napadli a uspěli. Podle právního zástupce společnosti Vaprostav Radka Ondruše byla ovšem povolení platná a soud svým rozhodnutím konstatoval, že úřad pochybil. Podle něj tak zmařil investici za čtvrt miliardy korun: „Veškeré škody ze zmařeného podnikatelského záměru a veškeré škody, které společnosti vznikly, půjdou za státem,“ tvrdí Ondruš.