Lipno přestane být zdroj pitné vody – silničáři by mohli v zimě solit

Frymburk – Lipenská nádrž přestává po 50 letech sloužit jako zdroj pitné vody. Poslední obcí, která přestává vodu z přehrady odebírat, jsou Loučovice. Tam v létě vyhloubili vrty a dnes kontrola potvrdila, že jsou zdroje podzemní vody dostatečné. Kraj už proto připravuje žádost na zrušení ochranných pásem kolem nádrže. To by ulehčilo život i řidičům – silničáři by totiž mohli začít v zimě používat sůl místo štěrku.

Loučovickou pokladnu přišlo vyhloubení vrtů na podzemní vodu zhruba na 700 tisíc. Teď zbývá propojit vrty s místní úpravnou vody. „Byli bychom rádi, kdyby se to povedlo do dvou let,“ uvedl starosta obce Jan Kubík.  Obce nad hrází už propojil vodovod, do kterého proudí voda z podzemí.

Záměna povrchových vodních zdrojů na podzemní zároveň znamená, že se zruší ochranné pásmo kolem nádrže. Kraj už se na takový krok už připravuje. Zatím sbírá připomínky vlastníků pozemků a správců CHKO.

Silničáři by mohli využívat posypovou sůl (zdroj: ČT24)

Případné zrušení pásma by znamenalo změnu i pro silničáře, kteří by po několika desítkách let mohli vyslat na silnice sypače se solí. To by byla vítaná změna pro místní – některé úseky jsou totiž v zimě jen těžko sjízdné. Letos ale ještě musí zůstat silničáři u štěrku. „Počítám s výstavbou nové haly na posypovou sůl v Mokré, kterou jsme pro letošní rok zatím přibrzdili,“ uvedl ředitel jihočeské Správy a údržby silnic Jan Štícha.  

Ekologové se ovšem obávají, že bude solení silnic vadit rybám v Lipenské přehradě. Z toho důvodu chtějí nechat vypracovat další posudky.