Slavonice budou od ledna bez zubaře

Slavonice – Obyvatelé Slavonic si musí hledat nového zubaře. Dosavadní stomatolog odchází do důchodu a radnici se nepodařilo najít nového specialistu. Nejbližší ordinace zubaře je až desítky kilometrů. Podobná situace je i jinde v pohraničních oblastech. Stávající lékaři odcházejí do penze a nikdo z mladých je nechce nahradit. Zubní lékaři v Česku stárnou a podobných případů bude přibývat.

Zubní lékař Tomáš Vraspír, který ve Slavonicích ordinoval od září 1987, tam poslední pacienty ošetří 19. prosince 2014. Všechny už informoval, že k 1. 1. 2015 odchází „do stavu důchodcovského“.  Žádný mladý zubař ho prozatím ve Slavnonicích nenahradí.  „Doufám, že sem někdo přijde, i když ta naděje je celkem mizivá. Protože hodně lékařů hlavně ti mladí, tíhnou samozřejmě k velkým nebo aspoň středním městům,“ řekl zubař Tomáš Vraspír.

Podle něj se kolegům při výběru místa praxe jedná o lukrativnost, prostředí a dostupnost služeb: „Demograficky se velice změnily poměry. Mám velký seznam vesnic, které sem kdysi obvodem patřily a jsou to dnes chalupářské obce. Jezdí se za prací, dětí ubývá, populace stárne a co si budeme skrývat, také má lepší zuby než před 40 nebo 50 lety,“ uvedl Tomáš Vraspír.

Při hledání zubaře nebyla úspěšná ani radnice Slavonic. Oslovila absolventy fakult, kontaktovala lékaře ve městech, ale marně. Starosta Slavonic Hynek Blažek (SPZ) uvedl: „Novému lékaři jsme schopni nabídnout byt, který je v současné době v rekonstrukci, přímo na náměstí ve Slavonicích. Dále jsme schopni nabídnout stávající ordinaci s tím, že by po dohodě určitě došlo k modernizaci vybavení.“ Město tedy stále hledá. „V brzké době se opravdu nějaké konkrétní řešení nerýsuje,“ dodal starosta Hynek Blažek. Město má zatím na svém webu vytipované stomatology z okolí, kteří mají volné kapacity, aby se pacienti mohli přeregistrovat. 

Kde v Jihočeském kraji aktuálně zubní lékaři přijímají nové pacienty:

  • České Budějovice
  • Deštná u Jindřichova Hradce
  • Chlum u Třeboně
  • Milevsko
  • Mladá Vožice
  • Nová Bystřice
  • Písek

Zdroj: web České stomatologické komory

Průměrný věk českých zubařů se zvyšuje

Zubní lékaři v Česku stárnou. Jejich průměrný věk se pohybuje kolem 51 let. Podle stomatologické komory příběh ze Slavonic není výjimečný a bude jich přibývat. 

Počet zubařů v ČR

55 až 65 let – 3 062

Nad 65 let – 902

Celkem 7 931

Zdroj: Česká stomatologická komora

Milada Hálková z České stomatologické komory k situaci řekla: „V malých místech musí být nějaké velké lákadlo, aby tam mladý stomatolog přišel.“ Odcházející stomatolog, za kterého Slavonice marně hledají náhradu, k tomu dodává, že zdravotnictví není úplně podnikatelská sféra, protože to patří do bojových složek státu. „My bojujeme proti chorobám. My jsme principiálně na úrovni policie nebo vojska. A kolikrát se hůř bojuje s chorobami než s lumpy nebo s agresorem,“ řekl Tomáš Vraspír. Podle jeho názoru proto musí v některých regionech fungovat dohled a pomoc státu – aby tam mladí lékaři přišli, nemohou mít úplně stejnou startovní linii jako ve velkých a bohatých městech. Slavonická radnice předpokládá, že nového lékaře by mohla najít nejpozději do poloviny příštího roku.

Ze zubní ordinace
Zdroj: ČT24

Situace v dalších regionech ČR

Nejhorší situace je ve Středočeském kraji, kde na jednoho zubaře připadá přes dva tisíce pacientů. Na druhém místě je Ústecký kraj a potom Karlovarský. Většina lékařů je přitom před důchodem. 

Na jednoho lékaře připadá pacientů:

Středočeský kraj – 2 044

Ústecký – 1 961

Karlovarský – 1 748

(Údaje z dubna 2014)

Nicméně podobné problémy s nedostatkem stomatologů jsou i v dalších krajích. Například František Vokáč z Karlovarského kraje se stará o 3 500 pacientů. Jako stomatolog působí už 35 let a před několika měsíci – a spíše v žertu – poznamenal, že je mu 62 let a neví, jak dlouho ještě vydrží pracovat. Do důchodu se mu ale nechtělo. Ovšem i kdyby ano, ordinaci by stejně neměl komu předat. Pacienti situaci pociťují především ve chvíli, když se chtějí objednat – několikaměsíční čekací doba není výjimkou a najít nového zubaře může podle zkušeností z regionu trvat i čtyři až pět let. 

Podobné problémy řešili například také v Chrastavě v Libereckém kraji. Po odchodu jediné zubařky ve městě zůstalo bez péče osm tisíc lidí. Starosta proto novému lékaři podobně jako ve Slavonicích nabídl mezonetový byt a volnou ordinaci. I přesto trvalo přes rok, než našel nového lékaře. 

Stomatolog Tomáš Vraspír ze Slavnonic měl odhadem asi 1 500 až 1 700 pacientů. Uvedl, že evropský průměr je kolem 1 500 pacientů: „Nejméně pacientů připadá na jednoho lékaře ve Skandinávii, to je 1 100 až 1 200. Ale zajímavé je, že ve Finsku je asi 900 lidí na jednoho zubaře, tam už jsou zubaři nezaměstnaní, ale v Praze připadá asi 900 lidí na jednoho zubaře, a nové pacienty neberou.“ 

Ve Slavonicích nebudou mít zubaře (zdroj: ČT24)