Na „fantomovi“ si budoucí zubaři nacvičí zákrok nanečisto

Olomouc - Budoucí olomoučtí zubaři mají stále přístupnou učebnu s umělými pacienty. Na figurínách mohou trénovat například vrtání nebo trhání zubů. Při zákrocích na živých pacientech si tak jsou jistější. „To krásné na tom je, že studenti mají zájem na tom, aby si to, co se naučí v rámci výuky, potom mohli prakticky vyzkoušet,“ uvedl děkan lékařské fakulty Univerzity Palackého Michal Kolář.

"Fantom" umožní budoucím zubařům nacvičit si zákrok nanečisto (zdroj: ČT24)

Takzvaných fantomů mají budoucí olomoučtí zubaři k dispozici devět. Jde o staré simulátory, které už fakultní nemocnice vyřadila. Poté, co studenti přišli s nápadem na jejich další využití, lékařská fakulta investovala 600 000 korun do repasování figurín a fakultní nemocnice zase vybavila místnost, kde si mohou studenti volně zkoušet jednotlivé úkony. „Aby sami po standardní výuce přišli a zkusili by si preparaci zubů, kterou se naučili,“ vysvětlil Kolář.

„Jediné, co si studenti musí přinést, je umělý zub,“ dodal děkan s tím, že tento zub studenti nasadí právě do takzvaných fantomů, čím se přiblíží situaci u reálného pacienta. Na speciálním skeneru si pak mohou svou práci zkontrolovat.

V Olomouci studuje v jednom ročníku zubní lékařství maximálně sto studentů. Kapacita je přitom omezena právě počtem simulátorů, na kterých studenti zákroky nacvičují předtím, než mohou ošetřit živého pacienta. Simulátorů pro standardní výuku má fakulta k dispozici 50, na jednom se tak střídají dva studenti. Devět fantomů navíc umožní budoucím zubařům cvičení i v době, kdy jim běžné simulátory nejsou k dispozici.