Komplex budov místo hotelu Černigov má zásadně změnit podobu centra Hradce Králové

Hradec Králové – Měl by to být zřejmě největší architektonický a stavební zásah do podoby centra Hradce Králové a také jedna z největších a také nejdiskutovanějších investic v historii města. Na místě dnešního hotelu Černigov na Riegrově náměstí chce developerská skupina CPI postavit komerční budovy za miliardu korun. Lidé podepisují petici a ministerstvo kultury zkoumá žádost o prohlášení budovy za památku. Developer představil dosud utajený projekt veřejnosti.

Podle architektů je nový projekt výzvou Josefu Gočárovi, který před sto lety vtiskl městu Hradec Králové svou tvář. Veřejnost teď poprvé viděla plány architektů na nový komplex budov. Dosavadní výšková dominanta města, hotel Černigov, ale musí padnout. Opravit a modernizovat se podle vlastníka nedá, a to především kvůli nevyhovujícím dispozicím či nízkým stropům jednotlivých podlaží.

Igor Klajmon ze společnosti Czech Property Investments k projektu uvedl: „Dominantou by měl být hotelový objekt naproti věži stávajícího nádraží, doplněný o tři kancelářské budovy, s velice významným maloobchodním parterem a velice významný veřejný prostor.“

Hotel Černigov ze 70. let 20. století je nejvyšší budovu ve městě, stojí na Riegrově náměstí v sousedství hlavního nádraží Českých drah. CPI jej hodlá nahradit komplexem v čele se čtyřhvězdičkovým hotelem Clarion, který doplní kongresové centrum, kanceláře a v uliční úrovni obchodní prostory. Součástí projektu je obchodní vnitroblok s restauracemi a kavárnou.

„Věříme, že tímto projektem obohatíme centrální část Hradce Králové o kvalitní městský prostor, který se stane přirozenou součástí pěšího koridoru mezi nádražím a centrem města,“ uvedl ředitel developmentu CPI Property Group Igor Klajmon.

Odpor proti bourání stávajícího hotelu Černigov

Všichni ale projekt nového komplexu budov na Riegrově náměstí nevítají. O budoucnosti hotelu Černigov už v Hradci Králové probíhá bouřlivá diskuse. Dosavadní vývoj sporu, fakta o hotelu Černigov a stanoviska různých dotčených institucí shrnují tyto dva články.

Ministerstvo kultury zkoumá žádost odpůrců, kteří chtějí zabránit bourání hotelu Černigov z roku 1975 a prohlásit ho za památku. To by miliardový záměr zhatilo. Jiří Zídka, architekt a syn autora původního hotelu, který navrhl zápis stavby mezi kulturní památky, 3. prosince uvedl: „Jsem přesvědčen, že zachráním Černigov před zbouráním.“

Hotel Černigov v Hradci Králové
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

„Hotel Černigov, jehož autorem je významný hradecký architekt Jan Zídka, je v rámci městského organismu význačným architektonickým počinem, který svojí výraznou čistotou navázal na architektonickou tradici Hradce Králové z předválečných let,“ uvedla členka petičního výboru Lenka Zídková. Petici proti demolici hotelu dosud podepsalo téměř 200 lidí.

Podle architekta Jana Kasla, který předsedal architektonické soutěži na nový komplex, ale nynější hotel není schopen nabídnout ubytování na úrovni 21. století. Objekt označil za reprezentanta své doby, který dožil. 

Koncepce nového projektu společnosti CPI

Investor vypsal na nový komplex budov soutěž. Zvítězil pražský tým Ludvíka Seka, pro který pracují architekti ze Španělska a Portugalska. Ludvík Seko, architekt a autor vítězné studie popsal základní myšlenku návrhu takto: „Princip našeho návrhu byla ulita šneka, která se obtáčí ve formě blokové zástavby a kulminuje ve středu. Kde je vlastně dominanta hotelové věže.“ 

Hotelová věž budoucí stavby má být vysoká 38,5 metru. Hotel Černigov má výšku 55 metrů.

Investor slibuje 150 míst v novém hotelu, 1000 v kongresovém sále a 1400 nových pracovních pozic. V kancelářské části by mělo pracovat přes 1300 lidí, dalších 60 by měl zaměstnat hotel.

Jan Kasl, architekt a předseda poroty soutěže popsal vítězný návrh: „Hotel bude mít tzv. francouzská okna, tím se vyznačují dražší hotely. Ne běžné okno s parapetem. Ty kanceláře budou mít kvalitní prosklený plášť. Čili ta architektura je ambiciózní, je kvalitní v detailu.“

Stavbu nového komplexu podpořil hradecký primátor Zdeněk Fink. Ve městě podle něj chybí kongresový hotel, navíc komplex přinese nová pracovní místa. Efekt z něj podle Finka budou mít i jiné hotely ve městě.

Řízení o demolici

Magistrát Hradce Králové už vede řízení o demolici hotelu Černigov. Když se povolovací procedury nezdrží, chce investor nový komplex postavit do 4 let. Zahájení výstavby CPI plánuje na polovinu roku 2016, přičemž tři měsíce by měly trvat demoliční a přípravné práce, další rok a půl pak samotná výstavba.

Josef Gočár a Hradec Králové

Architekt Josef Gočár začal v Hradci Králové intenzivně pracovat na počátku dvacátých let. Postupně zde zpracoval územní plán města, vytvořil regulační plán nábřeží, výstavbu v Labské kotlině, školní bloky (Gymnázium J. K. Tyla), střed města (dnešní Ulrichovo náměstí). Plány výstavby zahrnovaly rovněž systém vnějšího dopravního okruhu s radiálami směřujícími do centra města, mezi nimiž se střídají obytné čtvrti s plochami zeleně. Gočárova práce v Hradci Králové vrcholila v letech 1931–1936 návrhem a realizací budovy Okresního a finančního úřadu (dnes Magistrát města Hradce Králové).

Zdroj: Wikipedie

CPI Property Group spravuje majetek v hodnotě přesahující 4,1 miliardy eur. Skupina vlastní kancelářské budovy, nájemní byty, maloobchodní plochy, hotely, průmyslové areály a logistická centra. Sídlo společnosti je v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na frankfurtské burze. Působí v ČR, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Německu. Vítek je podle zářijového žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem přesahujícím 29 miliard korun.

Hotel Černigov má nahradit komplex nových budov (zdroj: ČT24)