Vrběticemi se odpoledne ozvalo několik dalších výbuchů

Zlín - Několik dalších neřízených výbuchů slabší intenzity se během dnešního odpoledne ozvalo z areálu muničních skladů ve Vrběticích. Podle internetových stránek obce Vlachovice se exploze ozývaly od 16:00 až do večerních hodin. „Pyrotechnici situaci monitorují a dle jejich vyjádření, je vše pod kontrolou,“ píše se na obecním webu. Večer na místo dorazil vrtulník s termovizí, který má podrobněji zkoumat celý areál muničního skladu.

Zatím poslední náhodná exploze se z areálu ozvala ve středu po 10:00, poté byly dva dny klid. Pokud se informace obce potvrdí, bezpečnostní lhůta, kterou stanovili pyrotechnici na sedm až devět dnů, by se počítala opět od začátku. Teprve poté pyrotechnici začnou stejně jako po říjnovém výbuchu prvního skladu čistit příjezdové komunikace v areálu ke skladům a také okolí cest a skladů.

Nově vybudují točnu pro nákladní automobily a techniku, která by poté měla vyvážet munici ze skladů. Velitel zásahu, krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček uvedl, že pokud nebude překážkou počasí, je odvoz munice reálný na začátku příštího roku. Pyrotechnici se nyní podle něj soustřeďují na dočišťovací práce, hlavně v blízkosti obcí.

Sklad číslo 16, který s pěti desítkami tun munice vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s téměř třinácti tunami výbušnin explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

O Vrběticích se rokovalo na mimořádné schůzi sněmovny

O situaci ve Vrběticích dnes jednalo na mimořádné schůzi také plénum Poslanecké sněmovny. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by se měly změnit předpisy pro nakládání s municí a zvýšit se má i kontrola. Vláda prý také prověří smlouvy, které v oblasti munice vznikly mezi státem a soukromými subjekty.

Vnitro dnes rovněž oznámilo první výsledky mimořádné kontroly ostatních 28 skladů, ve kterých je větší množství munice. Pochybení se zatím našlo u čtyř, není ale závažné. Jakékoliv zanedbání bezpečnosti odmítl v Událostech, komentářích ředitel Vojenského technického ústavu Václav Irovský, pod jehož správu přešel areál muničního skladu ve Vrběticích v roce 2013.