Je stříbrná neděle. Česko se propadlo do vánočního ruchu

Praha - Do Štědrého dne zbývá deset dní a Českou republiku pohltily předvánoční akce a přípravy. V Brně od včerejška září betlémské světlo, hrady nabízejí speciální vánoční prohlídky a obchody čelí náporu zákazníků. Podívejte se, jak stříbrnou neděli zaznamenali reportéři ČT24.

BETLÉMSKÉ SVĚTLO: Na ranní mši v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla předali skauti biskupovi Vojtěchu Cikrlemu betlémské světlo. Jeden z novodobých symbolů Vánoc přivezli včera z Vídně tradičně vlakem a po železnici se bude od příští soboty rozvážet i do dalších koutů Česka (více zde). „Betlémské světlo je symbolem narozeného Ježíše Krista z Betléma a pokoj, který on přináší, má přicházet až do našich domovů,“ prohlásil biskup po bohoslužbě.

V Brně září světlo z Betléma (zdroj: ČT24)

SVÁTKY NA KLÍČ: Duchovní rozměr adventu u řady Čechů přebijí ryze praktické starosti – příprava svátečních jídel, cukroví i domácí úklid. Rozmáhá se ale i počet lidí, kteří si pořizují kus Vánoc „na klíč“. Před svátky tradičně rostou zakázky úklidových firem, od cukrářů si objednává vánoční sladkosti každá desátá rodina. Účtenka za Vánoce na klíč vyjde čtyřčlennou rodinu asi takto: generální úklid přijde zhruba na 3 500 Kč, vánoční strom i s dovozem stojí okolo šesti set, čtyři kila cukroví 1 600 korun a pětichodové štědrovečerní menu 2 200 korun.

Vánoce na klíč? Kilo cukroví vyjde na 400 korun (zdroj: ČT24)

STROMEK Z PLANTÁŽE: Mnozí Češi ovšem nespoléhají na dovoz vánočního stromku až před práh, ale ani ho nehledají před hypermarkety. Kupují přímo na plantážích, kde se pěstují. Příkladem může být Tmaň na Berounsku, kde na patnácti hektarech roste 13 tisíc stromků, a denně si sem pro borovičku, smrček nebo jedli přijede zhruba padesát lidí. Cena stromků z plantáže je až o 300 korun nižší než v klasickém prodeji, protože prodejci ve městech do cen rozpočítávají naftu na dovoz i nájem prodejního místa.

Pro stromek si mohou Češi i na plantáž (zdroj: ČT24)

VÁNOCE NA ULICI: Lidem bez domova tradičně každý rok před Vánoci pomáhají neziskové organizace, letos se ale zapojila taky městská část Praha 14 a uspořádala sbírku Vánoce na ulici. Nejen obyvatelé čtrnácté městské části se tak mohli bezdomovcům před svátky pomoci. Specifikem sbírky je její cílenost – Praha 14 totiž pracuje se seznamem konkrétních přání, na kterém jsou nejen teplé boty, ale i cukroví nebo krmivo pro kočky a psy. Dárky se pro lidi bez domova budou na Praze 14 vybírat na šesti podobných místech, a to až do 18. prosince.

Praha 14 pořádá sbírku pro bezdomovce (zdroj: ČT24)

ADVENT NA HRADĚ: Jak se slavily Vánoce na přelomu patnáctého a šestnáctého století, si připomněli návštěvníci hradu Rabí na Klatovsku. Během oživených prohlídek mohli už podvanácté navštívit adventní stínové divadlo o narození Ježíška, nebo nahlédnout do kuchyně šlechty a poddaných. „V poddanských domácnostech se nejprve podávaly oplatky s medem, poté polévka, následoval houbový kuba,“ uvádí v této souvislosti průvodkyně Hana Altmanová.

Protože se na největší českou hradní zříceninu vypravilo přes 400 lidí, správa hradu musela uspořádat prohlídky i ve večerních hodinách. Kromě hradu Rabí nabízí mimořádné zimní prohlídky i nedaleký šumavský Kašperk; návštěvníkům otevře hned po vánočních svátcích.

Rabí nabídlo adventní prohlídky (zdroj: ČT24)

KAPŘI: V nadcházejícím týdnu začne v Česku tradiční předvánoční prodej kaprů v ulicích. Již o víkendu zahájili prodej na sádkách rybáři v Praze - Lahovicích. Podle předběžných zpráv od rybářů i některých obchodníků budou ceny stejné jako loni, čili kolem 80 až 90 korun za kilogram. Kapr představuje téměř 90 procent tuzemské produkce ryb a naprostá většina jeho domácí spotřeby se uskuteční právě na Vánoce. Po zbytek roku většina Čechů a Češek upřednostňuje mořské ryby. Celkově však v konzumaci ryb za evropským průměrem výrazně zaostává.

Vánoční kapr
Zdroj: Rakušan Pavel/ČTK

SVĚCENÍ KOSTELA: Po několikaleté kompletní opravě posvětil dnes plzeňský biskup František Radkovský kostelík v Letinech na Plzeňsku. K milionům korun, které rekonstrukce od roku 2009 stála, pomohly dary, sponzorské příspěvky a dotace. Specialitou hřbitovního kostelíka jsou nové dřevěné lavice se systémem vyhřívaných sedáků od místní firmy. Stejné vyhřívání, jako má od loňska letinský kostel, získala v listopadu také katedrála svatého Víta v Praze.