Uhelné safari láme rekordy v návštěvnosti, láká na stroje i muflony

Most – Uhlí jako turistická atrakce – zájem o výlety do povrchových dolů na severu Čech je rekordní. Takzvané Uhelné safari se koná čtyřikrát týdně a je obsazené měsíce dopředu. Lidé si prohlížejí místa, kde už těžba pomalu končí. O možném prolomení limitů vláda rozhodne příští rok.

Žádné silnice, jen rozjezděná hlína. Pro turisty je těžké se vůbec v autě udržet na sedačce. I proto nejsou výlety do povrchových dolů doporučené těhotným ženám a děti na ně mohou až od 12 let. Náročná cesta ale za to stojí. Už během jízdy mohou turisté obdivovat například stádo muflonů, kterých v dole žije na 150. Zahlédnout lze i lišky nebo divoká prasata.

Hlavní atrakcí dolů jsou ale „novodobí dinosauři“. Až padesát metrů vysoká rypadla mohou lidé vidět zblízka. Sledovat při práci pásové rypadlo, které ukrajuje šedesát tun uhlí za minutu, je také pro mnoho turistů jedním z nejsilnějších zážitků. Součástí exkurze je i prohlídka rekultivovaného území. Vedle golfového hřiště si mohou návštěvníci prohlédnout například hipodrom (dostihové závodiště) nebo umělé jezero Most, které vznilo zaplavením povrchového dolu Ležáky.

Doly se otevřely veřejnosti v roce 2009. Za čtyři roky si je prohlédlo už 16 tisíc lidí. Horníci proto uvažují o rozšíření prohlídkových tras. Nyní safari nabízí tři vyhlídkové okruhy, exkurze na nich trvá přibližně 4,5 hodiny. Na dvou trasách lidé zaplatí 150 korun, třetí vyhlídkový okruh stojí 30 korun.

Mufloni v uhelném dole
Zdroj: ČT24/Uhelné safari

Pro těžaře je Uhelné safari součástí propagace. Turisty seznamují s technologií těžby hnědého uhlí, ale i s obnovou krajiny po těžbě. Vysvětlují také, že na uhlí z tohoto dolu jsou závislé třeba elektrárny. Zásoby uhlí v dole ale docházejí, do sedmi let by měla být těžba utlumena. Za státem stanovenými hranicemi je uhlí ještě dost. Podle průvodce Josefa Gertnera by zde těžba mohla pokračovat minimálně dalších sto let. Těžaři ale k tomuto uhlí nesmějí.

Turisté mají o severočeské doly rekordní zájem (zdroj: ČT24)

S rozšířením těžby nesouhlasí hlavně lidé, kteří se na důl dívají ze svých oken. Na uhlí totiž stojí Horní Jiřetín nebo část Litvínova. Obyvatelé proti prolomení limitů dlouhodobě protestují. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s prolomením těžby problém nemá, pouze ale tam, kde se nebourají žádná lidská sídla. Vládní koalice ale není zcela jednotná. Ministra proto čeká ještě dlouhá diskuse. Rozhodnutí by mělo padnout v roce 2015. Těžební limity stanovila vláda v roce 1991.