Sněhové království se tepla nebojí. Pomohou mrazírny a speciální stan

Rožnov pod Radhoštěm – Opavské mrazírny začaly vyrábět bloky ledu pro mezinárodní sochařské sympozium Sněhové království, které začne v půlce ledna v Beskydech. Jeho sedmnáctý ročník se vrátí po patnácti letech do Rožnova pod Radhoštěm. Loni i roky předtím byla soutěž ve výšce přes 1 000 metrů nad mořem. Mezitím organizátoři zjistili, že tato nadmořská výška jim ani uprostřed zimy nezajistí dostatek materiálu na sochy ani vhodné teploty, aby vydržely. Naopak přišli na to, že s bloky z mrazíren mohou umělci pracovat dostatečně dlouho bez ohledu na plusové teploty.

Díky obrovskému stanu, který chrání led před teplem, nemusí mít umělci obavy, že jim sochy roztají pod rukama. „Díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách nejsme závislí na počastí, což důkladně prověřila loňská teplá zima, kdy na Pustevnách bylo skoro pořád nad nulou,“ uvedla umělecká ředitelka Sněhového království Dagmar Hrabalová. Proto se také pořadatelé rozhodli vrátit sympozium na původní místo o asi šest set metrů níž – do Rožnova pod Radhoštěm.

„Sympozium tak bude mnohem snadněji dostupné návštěvníkům i organizačnímu týmu. Lidé nebudou muset platit za lanovku,“ uvedla Dagmar Hrabalová. Jestli tímto přesunem soutěž neztratí na atraktivitě, posoudí návštěvníci.

Opavské mrazírny připravují led pro Sněhové království. (zdroj: ČT24)

Opavské mrazírny pro sympozium připraví při teplotě minus 24 stupňů Celsia celkem 240 kvádrů ledu o váze 80 kilogramů. Sochařů či týmů bude přes 25 a každý ho bude mít k dispozici kolem 1 400 kilogramů. „Pro práci s ledem je pak ideální teplota mírně pod nulou, kdy je led tak akorát měkký, dobře se s ním pracuje, ale nelepí se,“ uvedl jeden z organizátorů Miroslav Hrabal.

Kromě vybraných profesionálních výtvarníků budou z ledu tvořit také školní týmy. Sympozium začne 13. ledna stavbou stanu a navážením ledu. Poté organizátoři připraví pomocí těžké techniky sněhové válce pro jednotlivé sochařské týmy, které začnou pracovat 15. ledna. Vítěze pak vybere odborná porota, samotní tvůrci i diváci. Sochy by měly ve stanu v Rožnově pod Radhoštěm vydržet až do 8. února. Galerie bude letos poprvé ozvučená a ozdobená pohyblivými světelnými efekty. Pro návštěvníky je připraven doprovodný program.

V průběhu šestnácti let přilákalo beskydské Sněhové království asi 170 tisíc návštěvníků. Umělci z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska či Bulharska za tu dobu vytvořili téměř dvě stě sněhových či ledových soch.