V Praze 3 a 7 o vánočních svátcích nebudou platit modré parkovací zóny

Praha – Praha 3 a Praha 7 zruší v období vánočních svátků modré parkovací zóny. Obě městské části tak umožní bezplatné parkování návštěvám z venkova nebo z jiných částí Prahy. Naopak v Praze 1 a 2, kde jsou taky modré zóny, se i o vánočních svátcích bude parkovat klasickým způsobem, tedy jen pro držitele karet – modré zóny tam zůstávají v platnosti.

Nitranská ulice v Praze 3 je příkladem ulice, kde o Vánocích nebo třeba na Silvestra nebude modrá zóna platit. Stanislav Kněnický, mluvčí Prahy 3, krok radnice okomentoval: „Rada městské části Praha 3 schválila omezení provozu zón placeného stání v období vánočních svátků. Od soboty 20. prosince až do neděle 4. ledna budou v Praze 3 v takzvaných modrých zónách moci řidiči zaparkovat během návštěvy svých blízkých bez omezení.“

Obyvatelé Prahy 3 rušení zón vítají – za řadou z nich mohou během svátků přijet příbuzní. Mluvčí Prahy 3 k tomu dodal: „Loni jsme také omezovali provoz takzvaných modrých zón, takže i v letošním roce bude tento bonus pro občany městské části připraven.“

Rezidentní parkovací karta vyjde na 750 korun ročně. Pokud však řidič není obyvatelem městské části, připlatí si. Cena dvouhodinového lístku vyjde na 120 korun, cena desetihodinového kuponu na čtyři sta. Podle vedoucího odboru dopravy MČ Praha 3 Martina Vančury je aktuálně prodaných 15 500 platných parkovacích karet.

Praha 7

Stejný krok jako Praha 3 zavádí i Praha 7. I tam mohou během svátků bez obav zaparkovat třeba lidi z venkova, kteří nemají rezidentní kartu a přijedou například za příbuznými. Jan Čižinský (Praha 7 sobě), starosta Prahy 7 k tomu dodal: „Během vánočních svátků stejně lidé odjíždějí pryč, to znamená, že jsou stejně volná parkovací místa, tak vlastně zóny ztrácejí smysl.“ I Praha 7 k tomuto kroku přistupuje už druhý rok po sobě: „Bylo to tady už minulý rok a chceme v tom pokračovat,“ dodal starosta Jan Čižinský.

Pohled starosty Prahy 7 na fungování parkovacích zón

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský se vyjádřil i k tomu, jak je obecně spokojen s fungováním parkovacích zón: „Parkovací zóny jsou samozřejmě pro část občanů dobré, protože lépe najdou parkovací místa. Na druhou stranu tím trpí obchodníci, trpí tím městská část, která má menší příjmy z pronájmu. Takže určitě by si zasloužilo se nad těmi parkovacími zónami zamyslet a zpružnit systém, abychom minimalizovali negativní důsledky.“

Máte nápad, jak systém parkování upravit? 

„To musíme celopražsky, to nejde jenom za Prahu 7 upravovat. Rád bych se, pokud by to bylo možné, inspiroval Vídní, která má zajímavý systém, který trochu zmírňuje ty negativní dopady,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Praha 1 a 2 o svátcích modré zóny nezruší 

Modré parkovací zóny jsou dále v Praze 1 a v Praze 2. Tam se ale během svátků parkovací režim měnit nebude. Takže například na Václavském náměstí nebo na náměstí Míru se řidiči bez parkovacích karet během svátků neobejdou. 

Praha 3 a 7 zruší o svátcích modré zóny (zdroj: ČT24)