Praha se nevzdává, stavební předpisy chce hájit i žalobou

Praha – Hlavní město se bude bránit proti zrušení pražských stavebních předpisů právní cestou. Záměr dnes schválili radní. Jaké kroky město přesně udělá, bude jasné, až obdrží rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Resort chce předpisy zrušit do příštího úterý. Důvodem je několik nedostatků - Praha prý měla například poslat předpisy k projednání Evropské komisi, což neučinila.

„Chceme se dnešním rozhodnutím připravit na kroky, které by mělo město dělat po doručení rozhodnutí. Mám uloženo, abych po obdržení rozhodnutí podnikl všechny právní kroky proti zrušení předpisů,“ uvedl náměstek primátora Matěj Stropnický (SZ). Ve hře je podle jeho slov podání správní žaloby. „Důležité je, co bude v odůvodnění ministerstva, já mám zatím pouze informaci, že jej vypracovává,“ dodal.

Město rovněž čeká na lhůtu, kterou dá ministerstvo Praze k nápravě výtek k stavebním předpisům. „Podle mého názoru je lhůta minimálně půl roku, ale já bych to viděl raději do konce roku 2015, abychom měli čas například vypořádat připomínky městských částí,“ řekl Stropnický. Do lednového zasedání rady město zároveň vypracuje pravidla, která zabrání anarchii v Praze. Podle bývalého primátora Tomáše Hudečka totiž v metropoli budou moci být zastavěny zelené plochy na sídlištích nebo se rozroste množství billboardů. „Uděláme vše pro to, aby se to nestalo,“ poznamenal Stropnický.

Stropnický: Proti zrušení předpisů podnikneme všechny právní kroky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo ve středu uvedlo, že příští týden, pravděpodobně 23. prosince, pozastaví účinnost pražských stavebních předpisů, dokud nebudou nové. Platit místo nich budou obecné vyhlášky jako jinde v Česku. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) to odůvodnila tím, že Praha nepřijala takovou nápravu, která by ministerstvu dávala garanci, že pražské stavební předpisy budou opravdu napraveny.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila minulá rada města pod vedením primátora Tomáše Hudečka. Ještě předtím, než ale v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu. Resortu vadily tři nedostatky: Chybějící notifikace předpisů Evropskou komisí a téma teploty vozovky a osvětlení a oslunění. Doba pro vypořádání připomínek uplynula v pondělí.

Vydáno pod