Hradec Králové bude mít digitální planetárium

Hradec Králové – V Hradci Králové bude od ledna fungovat nové digitální planetárium. Stojí v těsné blízkosti hvězdárny, která ve městě slouží od 50. let 20. století. Nový projekční sál nabídne například pohled na průlet mezinárodní vesmírné stanice a pohled na Zemi očima posádky kosmické lodi. Stavba trvala 3 roky, náklady byly 111 milionů korun.

Nové planetárium má tvar kosmické lodi. Nabídne například pohled na noční oblohu v krajině nezasažené světelným smogem, což je pro většinu lidí nejen překvapivý, ale reálně již téměř nedosažitelný pohled. Návštěvníkům ale planetárium nabídne informace nejen o vesmíru. Hned u vchodu si například člověk může vyzkoušet, jaké vypadá zemětřesení. Stačí sednout si na židli, která se třese.

V přízemí planetária je interaktivní expozice s ukázkami nejrůznějších fyzikálních jevů. Miroslav Krejčí, ředitel Hvězdárny a planetária Hradec Králové, upozornil například na plazmovou kouli: „Představuje a vizualizuje skupenství hmoty, které se nazývá plazma.“

V Hradci Králové už v rámci hvězdárny malé planetárium fungovalo, šlo o Malé Zeissovo projekční planetárium. Projekční klenba planetária má průměr 6,5 m. Nové digitální planetárium vyrostlo vedle původní budovy hvězdárny.

Nad schodištěm nového planetária jsou modely planet. Na jiném místě se návštěvník dozví, co dokáže infračervená kamera. Ředitel hvězdárny Miroslav Krejčí ke způsobu jejího zobrazení řekl: „Světlejší místa jsou ta, která jsou teplejší. Chladnější místa jsou znázorněna temnými odstíny.“

Interaktivní expozice se jmenují „Mikrosvět - makrosvět“ a „Energie - její formy a přeměny“. Jednotlivé části expozic budou předvádět nejdůležitější fyzikální jevy a jejich projevy v přírodních procesech a umožní pochopit pojem energie a poznání jejích přeměn.

Expozici doplňuje meteorologická stanice a robotický dalekohled - exponát, který demonstruje možnosti pozorování oblohy se vzdáleným řízením. 

Projekce v planetáriu
Zdroj: ČT24

Srdcem planetária je kruhový sál s nakloněným hledištěm o celkové ploše přes 800 metrů čtverečních, do kterého se vejde bezmála sto lidí. Speciální projekční plocha má tvar polokoule a digitální projekční systém pokrývá několika projektory celou její plochu. Návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy či videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání. Sál nabídne například pohled na průlet mezinárodní vesmírné stanice a pohled na Zemi očima posádky kosmické lodi.

Marek Tušl z Hvězdárny a planetária Hradec Králové k projekčním možnostem uvedl: „Můžete se pohnout na jakékoli místo na zeměkouli, podívat se na oblohu na tomto místě v jakoukoli dobu. Nebo se můžete pohnout také na jakékoli místo a jakoukoli událost ve vesmíru.“

Jaké programy planetárium nabídne?

Programy pro školní skupiny budou obsahovat videosekvence, animace a obrazy reálných objektů blízkého i vzdáleného vesmíru, které doplní výklad lektora. Cesty k planetám oživí aktuální snímky z výzkumných sond pracujících na povrchu či v jejich okolí. Simulace vlastního pohybu hvězd (pro optomechanická planetária technicky neřešitelný problém) a jemu odpovídající změna vzhledu oblohy v průběhu tisíciletí nabídne divákovi nečekané pohledy a souvislosti. Podporou pro vytvoření představy o blízkém hvězdném okolí a postavení Země ve vesmíru budou virtuální výlety ke hvězdám za hranice sluneční soustavy. Stavbu a strukturu vesmíru demonstrují velkoškálové modely, animace a pohledy deep sky. Digitální systém umožní simulace i z dalších oborů přírodních a technických věd, takže vhodně připravený audiovizuální materiál mohou celoplošně prezentovat i jiné vědní obory (geologie, biologie, lékařství apod.).

Provoz v planetáriu bude zahájen 22. ledna. Bude sloužit i jako návštěvnické centrum pro popularizaci vědy a výzkumu. Zároveň poskytne zázemí mladé generaci se zájmem o přírodní a technické obory.

Model Země v planetáriu
Zdroj: ČT24

Planetária v dalších regionech

V poslední době prošla modernizací nebo nově vznikla planetária i na jiných místech republiky.

Ostrava – listopad 2014

Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě se po více než dvouleté rekonstrukci, která stála 150 milionů, zařadily mezi nejmodernější v Česku. Vedle opravy a přestavby budovy prošlo zásadní modernizací vnitřní zařízení. Ostravské vesmírné centrum je vybaveno novým optomechanickým planetáriem i digitálními projektory, které umožňují dokonalou, téměř sci-fi projekci hvězdné oblohy. Atraktivní novinkou je také takzvané experimentárium plné interaktivních exponátů.

Praha – září 2014

Planetárium v pražských Holešovicích zmodernizovalo projekční systém. Nyní se může pochlubit nejvyšším rozlišením obrazu v Evropě. Navíc promítá na jednu z největších kopulí na světě o průměru 23 metrů. Diváci si tak užijí takřka reálný obraz hvězdné oblohy.

Plzeň – listopad 2013

V Plzni otevřeli vůbec první 3D planetárium v České republice. Návštěvníci v něm vidí oblohu nad Plzní, mohou se ale podívat i do vzdálených galaxií a mlhovin. Prohlédnou si také třeba model lunárního vozidla nebo zjistí, co se děje uvnitř sopky. To hlavní návštěvníky čeká ve 3D planetáriu se schopností promítat trojrozměrné projekce na kulovou plochu o průměru čtrnácti metrů. Tuto projekční technologii dosud využívali jen na dvou místech v Evropě: ve varšavském Centru Nauki Kopernik a barcelonském science centru CosmoCaixa.

Planetárium v Hradci Králové (zdroj: ČT24)