Pyrotechnici mohou znovu čistit areál ve Vrběticích

Vlachovice - Pyrotechnici dnes začali znovu čistit prostory areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. V neděli večer vypršela devítidenní bezpečnostní lhůta, během níž nedošlo k žádnému samovolnému výbuchu. Areál včetně příjezdových cest by měli pyrotechnici vyčistit do ledna, poté by se měla začít odvážet zbylá munice - některou soukromé firmy převezou svým odběratelům, část poputuje do obnoveného armádního areálu v Květné na Svitavsku.

„Poslední neřízená detonace se z areálu ve Vrběticích ozvala v pátek 12. prosince. Nyní policejní a vojenští specialisté začali s čištěním lesů a luk v okolí obcí uvnitř zapáskovaného areálu,“ potvrdila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. S asanací prostoru začali pyrotechnici od nejzazších míst na hranici bezpečnostního perimetru a budou postupovat směrem dovnitř areálu.

„Rozházenou munici po výbuchu skladu číslo 12 budou pyrotechnici odborně posuzovat a vyhodnocovat její nebezpečnost. Tu, která nebude schopná převozu, zlikvidují přímo v prostoru, munici schopnou převozu uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu,“ dodala Kozumplíková s tím, že transportovat se bude pouze bezpečná munice.

Kromě úklidu příjezdových cest budou muset odborníci zkontrolovat i neporušenost dalších muničních skladů. Vybudují taky místo pro otáčení nákladních automobilů a další techniky. „Předpokládáme, že areál bude připravený na odvoz munice během měsíce ledna. Záleží ovšem na počasí, postupu práce pyrotechniků a na množství nalezené munice,“ upřesnila mluvčí.

Klidné Vánoce? Stěží

Obyvatelé obcí z okolí vrbětického areálu doufají, že prožijí alespoň trochu klidné svátky. „Většina z nás žije v jakýchsi obavách, jistě každý pochopí, že vánoční atmosféra je narušena,“ říká starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (nez.).

Vánoce by mohly kromě obav narušit i drobné výbuchy. Místní ale doufají, že půjde jen o detonace pod vedením pyrotechniků. „O řízených výbuších budeme stejně jako dosud informovat starosty dotčených obcí nejpozději půl hodiny před začátkem detonace,“ ujistila Kozumplíková.

Policisté i starostové okolních obcí apelují na obyvatele, aby byli o Vánocích a na Silvestra ohleduplní při používání zábavní pyrotechniky. „Každá rána, kterou z okolí muničních skladů zaslechnou obyvatelé přilehlých vesnic, v nich způsobuje strach a paniku,“ varovala Kozumplíková.

Nakládání s municí projednají politické špičky

Až bude ve Vrběticích vše připraveno, převezou soukromé firmy munici svým odběratelům. Společnost Excalibur Army, která měla ve skladech nejvíc materiálu, zatím nemá pro všechnu munici kapacity ani kupce. Armáda proto znovu otevře muniční sklad v Květné na Svitavsku, kam bude převezeno zhruba 2 800 tun materiálu této firmy.

O převozu do Květné i o zpřísnění legislativy týkající se kontrol munice jedná Bezpečnostní rada státu. Jednání se účastní šéf Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) i hejtmani Zlínského a Pardubického kraje.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by chtěl přinejmenším zdvojnásobit počet policistů kontrolujících munici, kterých je nyní 54. Stoupnout má také počet kontrol munice, kterých je nyní asi 500 ročně. Lepší kontrolu chce ministr zajistit rovněž intenzivnější spoluprací mezi policií, báňským úřadem a armádou.

Armáda Vrbětice hlídá, ráda ale není

Náčelník generálního štábu armády Petr Pavel v rozhovoru pro dnešní Mladou Frontu DNES zopakoval, že nesouhlasí s nasazením armády ve Vrběticích. Armáda podle něj zbytečně supluje práci policie. „Těší mě, že lidé armádě důvěřují tak, že si ji na místě přáli. A úkolu se zhostíme jako vždy s plnou odpovědností a profesionalitou. Nasazení armády však nedává smysl. Na hlídání pásky není potřeba speciální výcvik, který mají vojáci,“ řekl pro MF Dnes Pavel.

Vláda totiž do Vrbětic poslala zhruba pět set vojáků, kteří se střídají při ostraze vnějšího perimetru kolem skladů. Armádu to podle jejího velení stojí mnoho sil, které potřebuje jinde, má totiž zároveň řadu dalších závazků v zahraničních misích i NATO. „Veškeré tyto plány samozřejmě upravíme, výcvik přizpůsobíme našemu nasazení zde. To je teď priorita: jak bezpečnost lidí, kteří tu pracují, tak i občanů v přilehlých vesnicích,“ ujistil už dříve zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiří Baloun, který zodpovídá za nasazení armády ve Vrběticích.

První sklad s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, druhý sklad s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince. Sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7 000 tun materiálu, který zahrnoval 1 000 tun výbušniny.