Krnáčová poprvé rozlévala polévku, pomáhal jí i Babiš

Praha – Již tradičně se v centrech mnoha českých měst na Štědrý den rozlévala rybí polévka. Na pražském Staroměstském náměstí ji letos poprvé podávala primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO). Pomáhali jí pražští radní, starostové městských částí i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle primátorky jde o velmi dobrou příležitost, jak se s Pražany setkat osobně.

Na rybí polévku od pražské primátorky čekaly zástupy lidí (zdroj: ČT24)

O rybí polévku byl v Praze zájem už od 11 hodin dopoledne. „Ta tradice je báječná. Mám tři děti, takže rozlévám polévku standardně,“ komentovala Krnáčová svou premiéru na Staroměstském náměstí. S lidmi u podávání polévky prý stíhá i krátce promluvit. „Přejí hodně štěstí o Vánocích, v novém roce a velice nám fandí. A to je naprosto úžasné,“ dodala primátorka.

Pražanům, bezdomovcům i turistům letos jednotlivé stánky nabízely celkem čtyři tisíce porcí. Kromě Staroměstského náměstí se polévka v Praze podávala také třeba na Václavském náměstí, na Kampě, ve Vršovicích nebo Vysočanech. Na její přípravu bylo spotřebováno 300 kg ryb, 50 kg kapřích hlav a 100 kg kořenové zeleniny. Tajnou ingrediencí pražské polévky je již tradičně smetana, koňak a karamel.

Adriana Krnáčová (ANO), primátorka hl. m. Prahy:

„Je to velice dobrá příležitost, jak se s námi Pražané mohou setkat přímo a já to velice vítám, protože mám ráda kontakt s lidmi.“

Andrej Babiš (ANO), ministr financí a předseda hnutí:

„Já jsem zvyklý. Rozdal jsem za poslední tři roky 35 tisíc koblih… Rád chodím mezi lidi, vždycky se něco zajímavého dozvím.“

Na Václavském náměstí rozlévali polévku i zástupci Prahy 1 v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (TOP 09), jenž se zhostil této role popáté. „Myslím, že polévku tady děláme vynikající. Hlavně Vánoce jsou takovým krásným zastavením, kdy je možné se setkat s lidmi v ulicích a pro nás pro všechny je to zážitek,“ řekl starosta. V centru Naděje U Bulhara poblíž hlavního nádraží je pro lidi bez domova připravena slavnostní večeře i nadílka.

Polévka v Boskovicích vydělala charitě více než 70 tisíc korun

Polévka se na Štědrý den podávala také na hlavním Masarykově náměst v Boskovicích na Blanensku. Letos podvacáté připravili majitelé jedné z tamějších restaurací přes 300 litrů zelné polévky, aby ji v centru zdarma rozdávali. Lidé za to mohli přispět penězi do sbírky pro zdravotně či sociálně znevýhodněné občany. Charitativní akce nakonec vynesla celkem 71 600 korun.

Nápadem se organizátoři inspirovali v Irsku. Od roku 1994 pořadatelé akce vybrali a rozdali mezi potřebné asi 670 tisíc korun. Každý rok připravují kuchaři jiný druh polévky. „Tento ročník byl skutečně rekordní. Vybrali jsme nejvyšší částku a o několik set korun překonali loňský zisk ze sbírky,“ řekl za organizátory akce Rudolf Burgr.

Vydáno pod