Rencar uspěl s dovoláním. Žalobou na platnost smlouvy s pražským dopravním podnikem se budou muset znovu zabývat soudy

Firma Rencar ze skupiny JCDecaux uspěla s dovoláním u Nejvyššího soudu. Žalobou, kterou se firma domáhala platnosti smlouvy o pronájmu reklamních ploch v pražské hromadné dopravě, se znovu budou muset zabývat soudy nižší instance. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Spor se týká kontraktu z roku 1997.

„Nejvyšší soud v předmětné věci zrušil svým usnesením jak usnesení odvolacího soudu, tak usnesení soudu prvního stupně a vrátil věc soudu prvního stupně k dalšímu řízení,“ sdělila mluvčí soudu v Praze 9. Právě ten tak nyní znovu dostane případ na stůl.

Letitý soudní spor započal před šesti lety, kdy DPP smlouvu s Rencar vypověděl a označil ji za nevýhodnou a neplatnou.

První rozhodnutí ve věci padlo v roce 2019, když obvodní soud dal zapravdu DPP s tím, že smlouva je neplatná. Rencar se poté odvolal k Městskému soudu v Praze, který věc loni vrátil na Prahu 9 kvůli tomu, že z části žaloby podle něj nebylo zřejmé, jakého právního vztahu se týká.

Obvodní soud pro Prahu 9 následně žalobu odmítl projednat s odůvodněním, že firma nedoplnila podklady, podle kterých by měl mezi oběma společnostmi existovat závazný smluvní vztah. Rencar se proto znovu odvolal. Ke konci ledna ale pražský městský soud loňské usnesení Obvodního soudu pro Prahu 9 pravomocně potvrdil. Nejvyšší soud nyní obě usnesení zrušil.

Společnost Rencar byla v roce 1990 založena samotným DPP, v roce 2001 většinu akcií koupila mezinárodní skupina JCDecaux. Nyní má podnik ve firmě jen menšinový podíl. JCDecaux měla od roku 1994 také smlouvu s magistrátem na provoz přístřešků MHD, která v polovině loňského roku skončila. Vedení metropole se rozhodlo ji neprodloužit a stovky přístřešků, které firma vlastní, postupně v následujících dvou letech nahradit vlastními.