Pražský magistrát odstranil ploty na soukromých pozemcích. Jejich majitelé o záměru předem nevěděli

Majitelé dvou pozemků v pražském Motole se ocitli bez oplocení kolem svých zahrad. Ploty jim bez jejich vědomí nechal před dvěma týdny zbourat magistrát, který na vedlejším pozemku rekonstruuje sokolovnu U Hrušky. Někteří obyvatelé se proti jejich odstranění ohradili a zmizení plotů nahlásili jako krádež. Magistrát se za svou chybu omluvil, po dvou týdnech dohadů postaví na vlastní náklady ploty nové.

Pokyn k odstranění plotů dostala firma Stav Projekt Praha od magistrátu, který od roku 2018 pracuje na přestavbě chátrající motolské sokolovny U Hrušky. Upravit chce i její přilehlé okolí, které je značené jako památkově chráněné území. To přímo sousedí se sedmi soukromými pozemky.

Původním záměrem bylo odstranit v rámci rekonstrukce oplocení všem sedmi pozemkům a nahradit je novým. Jejich majitelé však o záměru nevěděli, později s ní nesouhlasili. Firma už ale mezitím stihla odstranit ploty na dvou pozemcích.

Majitelé těchto pozemků se domnívají, že magistrát pochybil hned dvakrát. „Jedna rovina je, že neměli právo je odstranit, zvlášť bez toho, aniž by nám to oznámili předem. Druhá rovina je ta, že plot byl náš a oni nám ho tím vlastně ukradli,“ stěžuje si Jana Bezemková, majitelka jednoho z odstraněných plotů. Právě ona si přitom postavila nový plot teprve před dvěma lety. Jeho výstavba vyšla na více než 20 tisíc korun. I proto se rozhodla nahlásit zmizení plotu na policii jako krádež.

Podle města však není možné určit vlastnictví plotů podle žádné právní úpravy. „Nepsaným pravidlem je ale souhlas všech stran. Bohužel v tomto případě došlo k chybě a informace se k obyvatelům dostala později, než začaly práce, za což se omlouváme,“ vysvětlil vzniklou situaci mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Město uznalo pochybení, záležitosti se vyjasnily. Část plotu, která byla odstraněna, se dá do původního stavu,“ oznámil vedoucí správy pozemků hlavního města Radovan Borlovan. K instalaci odstraněných plotů podle něj má dojít v pondělí na náklady města.