Starostka Prahy 10 Chmelová a radní Kašpar končí. Většina zastupitelů je viní z napojení na Hlubučka

Na pondělním jednání odvolali zastupitelé Prahy 10 starostku této městské části Renatu Chmelovou a místostarostu Davida Kašpara (STAN), kteří působí v koalici Vlasta. Podle opoziční TOP 09 měli oba napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá kvůli údajné korupci v pražském dopravním podniku. Na funkci po jejich odvolání rezignovala i poslední radní Vlasty Lucie Sedmihradská.

Renata Chmelová, která je rovněž senátorkou za obvod Praha 10, označila důvody odvolání za zástupné, skutečnými jsou podle ní připomínky k připravovanému územnímu plánu. 

V desáté městské části dosud koalice nazvaná Vlasta vládla s Piráty a ODS, V opozici byla TOP 09 s ANO. Odvolání obou politiků podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka podpořili zastupitelé všech klubů kromě Vlasty, která sdružuje nezávislé zastupitele a členy STAN, KDU-ČSL a Desítky pro domácí.

„Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí,“ přiblížil důvody odvolání předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda. Podle něj i přes nabízenou příležitost nevysvětlili vazby na pražskou organizaci STAN a Hlubučka, který byl donedávna jejím šéfem. 

David Kašpar je nyní místopředsedou pražské organizace STAN. Končící Chmelovou podpořilo hnutí v podzimních senátních volbách. 

Končící starostka Chmelová se proti obviněním ohradila s tím, že problematické vazby odmítá. Zastupitelé mají na programu pondělního jednání i bod o připomínkách městské části k připravovanému novému územnímu plánu, což je podle ní pravým důvodem odvolání.

„Na Prahu 10 se vrací kmotři, protože se jim nehodí zásadní připomínky k Metropolitnímu plánu ohledně lokality Trojmezí,“ reagovala na své odvolání s odkazem na rozsáhlé nezastavěné území na pomezí Prahy 10, 11 a 15, o jehož zachování se dlouhodobě zasazuje.