Řidič dodávky ujížděl Prahou před policií, převážel migranty

Policisté ve čtvrtek ráno pronásledovali řidiče dodávky, který nezastavil při běžné kontrole na dálnici D1 nedaleko Prahy a ujížděl do hlavního města. Během honičky dojel až do Holešovic, kde havaroval. Z vozu utekl společně se skupinou migrantů. Policisté zadrželi 29 lidí převážně ze Sýrie, v nedaleké Stromovce také odhalili muže odpovídajícího popisu řidiče.

Policisté chtěli bílou dodávku s německou značkou zastavit k běžné kontrole ve 4 hodiny na čtvrtém kilometru D1 ve směru na Prahu, řidič ale nezastavil a naopak začal ujíždět. Do jeho pronásledování se zapojilo několik policejních hlídek včetně pohotovostní motorizované jednotky. Dodávka projela ze středních Čech po D1 přes ulici 5. května a Nuselský most dál do Argentinské ulice v Holešovicích.

Auto vjelo na soukromé parkoviště areálu jedné z firem, prorazilo závoru a havarovalo. „Ihned po nehodě začal řidič z místa utíkat a spolu s ním i přibližně třicet migrantů, kteří se ukrývali v nákladovém prostoru,“ popsal mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Policisté následně muže, který odpovídá popisu řidiče, zadrželi v pražské Stromovce. Zahájili s ním trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V základní sazbě mu hrozí maximálně dva roky vězení. Pokud by se ale prokázalo, že migranty převážel za úplatu nebo jako člen organizované skupiny, zvýší se horní hranice sazby na pět let.

Krátce po nehodě se policistům v Holešovicích podařilo chytit 23 pasažérů, dalších šest pak odhalili piloti vrtulníku Letecké služby v hustém porostu na konci areálu. Odvezl je policejní anton, zabývá se jimi cizinecká policie. „Tyto migranty si na místě převzali policisté z cizinecké policie, kteří budou nyní zjišťovat, zdali mají zažádáno o azyl v některé ze sousedních zemí a jakým způsobem se do České republiky dostali,“ doplnil Hrdina.

Rozumek: Lze očekávat nárůst uprchlíků zejména z Afghánistánu

Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka k podobným případům v Česku příliš často nedochází. „Počet nelegálně tranzitujících osob je dlouhodobě malý. Za první pololetí jich bylo 515,“ uvedl a připomněl, že legální cesty pro migranty neexistují. „Pokud v dodávce byli Syřané, tak to budou s největší pravděpodobností uprchlíci, kteří mají nárok na přijetí,“ řekl. Česko podle něj s největší pravděpodobností nebylo jejich cílem.

Uprchlické cesty se podle něj velmi flexibilně mění. Zatímco minulý rok vedly často přes Rakousko, letos to může být právě přes území České republiky nebo Rumunsko. „Pořád platí trend z jihu na sever a z východu na západ,“ přiblížil.

Podle Rozumka se nejspíš do počtu migrantů mířících do Evropy promítne zhoršující se bezpečnostní situace v Afghánistánu. Ze zmíněné pětistovky zadržených uprchlíků šlo podle něj ve třech stech případů právě o Afghánce. „A to bylo před odchodem vojsk NATO z Afghánistánu. Takže je možné, že to nebudou v případě Afghánců stovky, ale tisíce lidí, kteří se budou snažit dostat za bezpečím,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Rozumek o zadržení migrantů (zdroj: ČT24)