Pražský kriminalista dostal šest let vězení za korupci. Podle obžaloby žádal o úplatky ve výši 20 milionů

Městský soud v Praze potrestal šesti lety vězení pražského kriminalistu Lukáše Smelika, který podle obžaloby přes prostředníka požadoval po podezřelých peníze výměnou za informace z jejich trestních řízení. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Soud muže mimo jiné uznal vinného ze zneužití pravomoci úřední osoby, z přijetí úplatku nebo z ohrožování utajované informace. Kriminalista by měl zaplatit také peněžitý trest 200 tisíc korun. Jeho komplic dostal dvouletou podmínku. Rozsudek je nepravomocný.

„Jako úřední osoba měl v úmyslu opatřit sobě a jinému neoprávněný prospěch, vykonával svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu a způsobil takovým činem vážnou poruchu v činnosti jiného orgánu veřejné moci,“ píše pražský městský soud ve svém rozhodnutí, kterým pražského policistu nepravomocně potrestal za korupci šesti lety vězení.

Kauza se týká období od července do září 2018, kdy měl pražský kriminalista Lukáš Smelik kontaktovat podezřelé v případu nezákonného obchodování s nelegálními přípravky. Smelik v té době pracoval jako policista na odboru hospodářské kriminality. K oslovení podezřelých měl využít jako zprostředkovatele druhého obžalovaného Ondřeje Jakšu, který u policie nepracoval.

„Prostředník jim nabízel poskytnutí informací ze spisového materiálu a plánovaných policejních úkonech,“ uvedla loni k případu mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová. Za to od podezřelých požadovali úplatky až dvacet milionů korun. Podle dřívějších informací deníku Právo ale žádné peníze z požadovaných 20 milionů nakonec nezískali.

Podle soudu se tím policista dopustil kromě zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, také ohrožování utajované informace a neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Soud tak Smelika odsoudil na šest let vězení do věznice s ostrahou a k peněžitému trestu 200 tisíc korun. Muži hrozilo až dvanáctileté vězení.

Komplic fungoval jako prostředník

Jakšu soud potrestal za napomáhání k trestnému činu přijetí úplatku dvouletým trestem vězení podmíněně odloženým na zkušební dobu dvou let. Rozsudek ale není pravomocný.

„Státní zástupce a obžalovaný pan Ondřej Jakša si ponechali lhůtu a obžalovaný Lukáš Smelik rozsudek napadl odvoláním směřujícím do všech jeho výroků,“ uvedl Wenig. Případ tak ještě přezkoumá Vrchní soud v Praze.

Policejní inspektoři navrhli oba muže obžalovat loni v srpnu, státní zástupce pak rozhodl o podání obžaloby začátkem ledna. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.