ČEZ kvůli povodním vyhlásil ve čtyřech okresech stav nouze

Praha – Energetická společnost ČEZ vyhlásila kvůli povodním v okresech Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín stav nouze. Znamená to, že ČEZ Distribuce nemůže na tomto území garantovat plynulé dodávky elektřiny. ČEZ se podle svého mluvčího nicméně bude snažit omezovat dodávky elektřiny jen v nezbytně nutném rozsahu, aby zabránil ohrožení zdraví a majetku. Bez proudu jsou kvůli povodním i nadále tisíce domácností.

ČEZ vyhlásil stav nouze s ohledem na to, že kvůli rozsahu zaplaveného území musí vypnout část distribuční soustavy. „Cílem zaměstnanců společnosti ČEZ Distribuce, a. s., je dodávku elektřiny omezovat jen v nezbytném rozsahu, který odvrátí nebezpečí bezprostředního ohrožení života, zdraví a majetku osob a umožní likvidaci tohoto stavu,“ uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Už v pondělí vyhlásila stav nouze na svém distribučním území Pražská energetika (PRE), která k dnešnímu poledni evidovala zhruba 4 000 odběrných míst bez dodávky elektřiny.

Energetici též odpojili desítky transformátorů ve Středočeském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji. V evakuovaných oblastech jsou uzavřeny i hlavní uzávěry plynu.

Tepelná elektrárna Mělník spadající také pod ČEZ už kvůli záplavám odstavila dva bloky, které mimo jiné zásobují Mělník teplem. Severočeské elektrárny ČEZ Tušimice, Prunéřov, Počerady a Ledvice zatím záplavami ohroženy nejsou.

Po obnovení dodávek zkontrolujte rozvody i spotřebiče

V Praze je mimo provoz zhruba 70 transformátorů, což představuje přibližně 5 000 odběrných míst. „Zapnuli jsme některé transformátory v Holešovicích a kolem Botiče a ze strany PRE jsme zprovoznili trafostanici pro tramvajovou trať v Troji,“ informoval mluvčí PRE Petr Holubec. Přívod elektřiny ale bude podle něj možné v zaplavených domech obnovit až poté, co budou podmáčené domy zcela vysušené. PRE doporučuje lidem, aby si před obnovením dodávek elektřiny nechali udělat revizi elektroinstalace.

ISIFA!!!
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Potíže jsou i s dodávkami plynu – plynárenská společnost RWE, která zajišťuje distribuci plynu na většině území ČR, dosud uzavřela hlavní přívody plynu u 1 673 zákazníků. Odpojená odběrná místa jsou v evakuovaných oblastech, mimo evakuované oblasti probíhají dodávky plynu bez problémů. RWE zatím nemá informace o nějakých škodách na svých zařízeních.

V Praze odpojila Pražská plynárenská k úternímu ránu dodávky plynu do 292 objektů podél vodních toků. Také pražské plynárny doporučují obyvatelům postižených domů, aby před spuštěním svých spotřebičů po obnovení dodávek zkontrolovali, zda voda tyto spotřebiče nebo rozvody v domě nepoškodila.

Mluvčí ČEZu Soňa Holingerová o situaci na severu ČR v 17:15 (zdroj: ČT24)