Frýdek-Místek povede ANO s lidovci a Našim městem. ČSSD zbyla opozice

Frýdek-Místek - Magistrát Frýdku-Místku povede vítězné hnutí ANO s uskupením Naše město a lidovci. Primátorem bude s největší pravděpodobností lídr ANO Radim Vrbata. Pro město je to zásadní změna. Šestnáct let tam totiž vládli sociální demokraté, kteří teď budou muset s komunisty do opozice.

Koalice bude mít ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu Frýdku-Místku dohromady 25 hlasů. Strany jednaly o společném programu celý týden. „Myslím, že jsme odstranili všechny rozpory. Zpočátku se nám nedařilo najít průniky s ostatními stranami tak, abychom mohli ve městě dělat to, co jsme deklarovali,“ řekl šestatřicetiletý Radim Vrbata, který pracuje jako asistent poslance Josefa Hájka. V předvolební kampani ANO ve Frýdku-Místku mimo jiné slibovalo prověřit hospodaření města za poslední dvě volební období a rozkrytí neprůhledného hospodaření městských společností, jako je Distep, Sportplex nebo Národní dům. Vymezování vůči minulému vedení města bylo také překážkou spojenectví se sociálními demokraty.

Vrbata potvrdil, že partneři se dohodli, že v jedenáctičlenné radě bude mít ANO šest zástupců, Naše město Frýdek-Místek tři a lidovci dva. Ano dostane post primátora a jednoho náměstka, Naše město Frýdek-Místek dva náměstky a lidovci jednoho. Konkrétní jména a podrobný program chtějí zveřejnit ještě tento týden.

Volby 2014 ve Frýdku-Místku (43 členů)

  • ANO - 15 mandátů (nové uskupení)
  • ČSSD - 12 mandátů (minus 6 křesel oproti roku 2010)
  • Naše město Frýdek-Místek - 6 mandátů (nové uskupení)
  • KSČM - 6 mandátů (plus 1 oproti roku 2010)
  • KDU-ČSL - 4 mandáty (plus 1 oproti roku 2010)
  • ODS – 0 (minus 8 oproti roku 2010)
  • TOP 09 – 0 (minus 4 oproti roku 2010)

Stará parta už nezabrala, ČSSD ztratila 6 mandátů

Sociální demokraté, kteří ve Frýdku-Místku vládli od roku 1998, ztratili oproti volbám v roce 2010 šest mandátů. Kromě různých kritizovaných rozhodnutí jako například zbourání obrovské sportovní haly a stavba nového obchodního centra jim neprospělo, že do čela kandidátky nominovali lidi, jejichž jména nebudí důvěru. Na čelná místa prosadili přes kritické hlasy ve straně tři trestně stíhané lidi - primátora Michala Pobuckého, jeho náměstka Karla Deutschera a bývalého radního Jaroslava Chýlka. Lídrem byla navíc senátorka Eva Richtrová, kterou před stíháním zachránil Senát, když ji odmítl vydat.

Protikorupční policie je společně s dalšími zástupci magistrátu a tamními podnikateli podezřívá z manipulace s dvaceti veřejnými zakázkami za dvanáct milionů. Deutscher je v této souvislosti obžalovaný ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby fungoval na magistrátu systém, podle kterého jeho představitelé přidělovali zakázky předem domluveným firmám. Na tom se měla podílet i Richtrová. Chýlek je kromě toho podezřelý z manipulací s dotacemi na ministerstvu vnitra, kde dříve působil jako náměstek ministra Martina Peciny. Končícího primátora Pobuckého policie viní z toho, že zajistil prostřednictvím šéfa strážníků zahlazování dopravních přestupků svých známých. Pobucký to označil za absurdní, proto také odmítl odstoupit z funkce a nevzdal se kandidatury ve volbách. „Jde o to zdiskreditovat mé jméno před volbami,“ opakoval. Jakákoliv podezření odmítá i Richtrová. Uškodilo jim to nicméně u voličů a zřejmě i u potenciálních koaličních partnerů.

V Ostravě pokračuje komplikované jednání ANO s Ostravakem

V opozici skončí i sociální demokraté z Havířova, kteří přitom volby vyhráli. Druhé ANO se dohodlo na vládě s komunisty a Hnutím pro Havířov. V Karviné ČSSD také vyhrála a moc si udrží i nadále díky dohodnutému spojení s komunisty. Primátorem by měl být opět sociální demokrat Tomáš Hanzel.

O koalici na ostravském magistrátu by mělo být jasněji dnes večer, kdy se znovu sejdou zástupci vítězného hnutí ANO s třetím Ostravakem. Ve hře je čtyřkoalice s lidovci a ODS. Jednání však stále komplikuje neshoda ANO s Ostravakem ohledně koalice v centrálním městském obvodu, kde vyhrál Ostravak, avšak hrozí, že bude vytlačen do opozice. To by se mohlo odrazit i na vedení magistrátu.

Naopak jasná je situace třeba v Bohumíně, kde sociální demokraté vedení Petrem Víchou už poněkolikáté drtivě zvítězili - získali přes 50 procent hlasů. V Třinci opět suverénně vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů Osobnosti pro Třinec s dlouholetou starostkou Věrou Palkovskou v čele.