Sobotka stojí za Chládkem, Babiš za Prachařem

Praha - ČSSD vyhrála senátní volby potřetí za sebou a poprvé jako vládní strana. V Senátu má 33 senátorů, společně s lidovci a hnutím ANO má jistou většinu, která se podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) blíží i většině ústavní. Sobotka se postavil za ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který v senátním boji neuspěl, z vlády jej odvolat nehodlá. Ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) zase podpořil vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Kromě ČSSD vyhrála i vládní koalice, která z 27 mandátů získala celkem 19 křesel. „Když sečteme mandáty koaličních stran, vyhrála ČSSD. V Senátu zůstává nejsilnějším klubem. Získali jsme více než třetinu těch mandátů, které se rozdávaly,“ komentoval výsledky voleb Sobotka na tiskové konferenci, na níž rovněž řekl, že výsledky vnímá také jako podporu vládě. Slíbil pokračování vládní politiky včetně prosazení prokazování původu majetku a zrušení druhého pilíře penzijní reformy.

Změny ve vládě? Budu uplatňovat kritérium výkonu

Sobotka vyloučil změnu na pozici ministra školství. „Chládkovo vládní angažmá nesouvisí s jeho kandidaturou do Senátu, já jeho působení v čele resortu školství vnímám pozitivně a neuvažuji o změně,“ odpověděl Sobotka na otázku, zda vyvodí důsledky z toho, že Chládek se do Senátu nedostal. Šéf ODS Petr Fiala ve svém komentáři k výsledkům senátním voleb řekl, že je zvědav, zda neúspěšní ministři provedou nějakou reflexi svých neúspěchů. Fiala připomněl, že naposled tak učinil Alexandr Vondra, který po volebním nezdaru odešel z funkce ministra obrany z Nečasovy vlády.

Ve Zlíně prohrála souboj současná místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková s bývalým dlouholetým šéfem někdejšího JZD Slušovice a poradcem prezidenta Miloše Zemana Františkem Čubou (SPO). „Prohrála jsem s penězi bůhví odkud, s marketingovou kampaní, jakousi virtuální legendou a se vzpomínkovým optimismem. Proti tomu se téměř nedalo bojovat..,“ řekla v rozhovoru pro ČT. Podle jejích slov se Čuba vyhýbal otevřeným střetnutím i médiím. „To byla, klobouk dolů, velmi dobře vedená marketingová kampaň,“ dodala. Sobotka Aleně Gajdůškové poděkoval a její prohru označil za nespravedlivou, protože odvedla v Senátu obrovský kus práce a patřila kromě předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) k nejviditelnějším ze senátorů ČSSD.

Alena Gajdůšková
Zdroj: ČT24

Budoucnost ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) premiér neřešil. „Prachař je nominován hnutím ANO a musí to být hnutí ANO, které primárně tyto úvahy povede, zatím je primárně nevede ČSSD.“ Stejně jako Sobotka se postavil za Chládka, se Andrej Babiš postavil za ministra dopravy Antonína Prachaře. Ten má podle šéfa hnutí ANO pokračovat v řešení problémů v dopravě. „Resort jsme převzali v totálním rozkladu, v ŘSD bylo několik korupčních kauz, z nichž jedna je dnes hlášena na policii… Pokud dnes opozice svolává speciální schůzi kvůli situaci v dopravě, měli by se podívat dostatečně za sebou, jakou bilanci tam zanechali. Myslím si, že pan Řebíček je dostatečný symbol korupce v této zemi, který se stal ministrem dopravy, převedl svou firmu na bílého koně a nahrnul tam zakázky. Je zajímavé, že tehdy odbory a ŘSD neprotestovaly,“ komentoval situaci v resortu na tiskové konferenci po senátních volbách.

O pozici současného ministra dopravy Prachaře se v poslední době spekulovalo - právě kvůli řadě problémů v resortu. Podle Babiše však nejde o důsledek ministrova výkonu. Resort prý Prachař převzal v rozkladu. Včera večer ale šéf hnutí ANO řekl ČTK, že se mu nelíbí kandidatura Prachaře do Senátu. Pokud by býval uspěl, Babiš by po něm chtěl pravděpodobně výběr pouze jedné z funkcí.

Nové složení senátu podle klubů
Zdroj: ČT24
  • Sociální demokraté získali 10 senátorských křesel. Hnutí ANO se do Senátu dostalo poprvé se svými 4 zvolenými kandidáty, z kandidátů navržených lidovci se jich do Senátu dostalo 5. Vládní strany by tedy v novém Senátu měly mít 46 mandátů, v horní komoře o celkových 81 křeslech tak drží většinu. Volební účast dosáhla něco málo přes 16,6 procent.

PODROBNOSTI A POSTŘEHY K VÝSLEDKŮM VOLEB ZDE

Vydáno pod