Teploty v polovině týdne přesáhnou tropických 30 stupňů, o víkendu má pršet

Česko má před sebou další horký týden. V jeho polovině by teploty měly znovu přesáhnout tropických 30 stupňů Celsia. O víkendu by mělo výrazněji pršet a mírně se ochladí. Pršet v týdnu příliš nemá. Více deště čekají meteorologové pouze v pátek. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle dat projektu Intersucho je v Česku sucho stále na sedmatřiceti procentech Česka, déšť v uplynulém týdnu ho ale pomohl zmírnit.

O víkendu v některých částech Česka vydatně pršelo, zejména v Beskydech nebo Jeseníkách. Déšť by byl přitom potřeba zejména v Českém Švýcarsku, kde hasiči už více než týden bojují s rozsáhlým lesním požárem. Tam ale za poslední tři dny spadlo jen minimum vody, odhadem jeden až pět milimetrů. „V dalších dnech to nevypadá o moc lépe, od úterý aspoň zeslábne vítr,“ uvedl ČHMÚ na Facebooku.

V pondělí bylo většinou oblačno, ojediněle s přeháňkami. Nejvyšší teploty vystoupily většinou na 24 až 28 stupňů. Na severovýchodě bylo o něco chladněji, kolem 22 stupňů. V úterý bude v Česku polojasno až oblačno, opět ojediněle s přeháňkami, maxima 26 až 30 stupňů, na severovýchodě kolem 25 stupňů. 

Počasí v Evropě
Zdroj: ČT24

Od středy se oteplí. Den bude slunečný a teploty se už dostanou přes tropickou třicítku. Na západě a severozápadě Čech může být až 33 stupňů. Ve čtvrtek pak bude ještě tepleji, maxima očekávají meteorologové na 35 stupních. Večer se ale při zvětšené oblačnosti mohou někde objevit přeháňky nebo bouřky.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

„Příliv teplého vzduchu ukončí studená fronta od západu, pravděpodobně v pátek dorazí do Česka,“ uvedli meteorologové. V pátek by měla od západu přibývat oblačnost a postupně se objeví občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Teploty se mají dostat až na 36 stupňů Celsia. Na východě území budou přeháňky a bouřky až večer. 

Od soboty do pondělí pak má být polojasno až skoro jasno, přeháňky jen ojediněle při zvětšené oblačnosti. Meteorologové ji čekají zpočátku na východě, kde mohou doznívat přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty by měly o víkendu být až 26 stupňů Celsia.

Sucho je stále na 37 procentech Česka

Déšť, který byl v uplynulém týdnu hlavně na Moravě, v Praze a okolí a na Českokrumlovsku, pomohl zmírnit míru sucha. I přesto je ale některý z pěti stupňů sucha, od počínajícího po extrémní, na sedmatřiceti procentech území Česka, konkrétně v půdním profilu do sta centimetrů. 

Díky srážkám se zlepšila situace hlavně v povrchové vrstvě do 40 centimetrů. „Nyní na většině území v této vrstvě nesledujeme žádný stupeň intenzity sucha. Vyskytují se však oblasti, kde ani příchozí srážky v minulém týdnu nedokázaly zlepšit stav natolik, aby sucho nebylo pozorováno – jedná se o oblasti navazující na německé hranice a poté území na hranicích kraje Středočeského, Pardubického a Kraje Vysočina,“ uvedli odborníci.

V hlubší vrstvě od čtyřiceti do sta centimetrů se ale situace příliš nezlepšila, nastalo tam jen velmi slabé zlepšení. „Nadále zůstává sucho v oblastech, kde nebyly sledovány intenzivní srážky v posledních týdnech. Jedná se o západní a severozápadní Čechy, částečně Vysočina, Polabí, Morava a Slezsko. Nicméně situace se výrazněji zlepšila v Beskydech, kde byly minulý týden zaznamenány vysoké úhrny srážek,“ píšou autoři projektu. Míru sucha určují jako poměr aktuální nasycenosti a průměrné nasycenosti v tomto období v letech 1961 až 2010.