Ze studeného pátečního rána se počasí odrazí k poměrně teplému víkendu

Český hydrometeorologický ústav varuje před dalšími ranními mrazíky. V příštích dnech by se sice už mělo oteplovat, ale zase přibude srážek.

Podle aktuálních předpovědí bude v pátek další studené ráno, kdy teplota ve dvou metrech nad zemí bude klesat na pět až jeden stupeň Celsia. Český hydrometeorologický ústav tak zase přikročil k vydání výstrahy před mrazem ve vegetačním období.

Tentokrát se ale bude jednat o mráz v přízemní vrstvě, to znamená v pěti centimetrech nad zemí a ten může zase poškodit vegetaci.

Pátek v Česku
Zdroj: ČT24

Výstraha bude platit v druhé polovině noci na pátek a v pátek ráno pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj a polohy do 600 metrů nad mořem. Rána v následujících dnech už by měla být teplejší.

Mráz bude přízemní
Zdroj: ČT24

Oteplovat se bude i během odpoledne, ale vzestup teplot nakonec nebude tak rychlý, jak to vypadalo ještě na začátku týdne. V neděli už se ale na jihovýchodě bude teplota dostávat na osmnáct stupňů. Další pozvolné oteplování pak zřejmě přijde v druhé půlce následujícího týdne, kdy už se teploty můžou dostat i nad dvacet stupňů Celsia.

Počasí ve střední Evropě ovlivní brázda nízkého tlaku vzduchu, a proto je třeba počítat s častějším deštěm, přeháňkami i ojedinělými bouřkami.

Předpověď srážek je nejistá
Zdroj: ČT24

Duben byl zatím chladný, hlavně v noci

Letos v dubnu byla Českým hydrometeorologickým ústavem nejčastěji vydávaná výstraha před mrazem ve vegetačním období. Při převládajícím studeném severním až severovýchodním proudění klesaly teploty hlouběji pod nulu hlavně během nocí, kdy se utišil vítr a vyjasnilo se. I odpolední teplota pak byla často pod dlouhodobým průměrem a místo dubna připomínala spíše březen.

Proměnlivé počasí bude pokračovat
Zdroj: ČT24

Ani množství srážek neodpovídalo tomu, co je v první třetině roku obvyklé. Nadprůměrně pršelo nebo sněžilo jenom na západě a severu Čech. Naopak podstatně míň srážkové vody spadlo za první tři a půl měsíce roku 2022 v jižní polovině Česka. Nejvýraznější srážkový deficit je na jižní a střední Moravě, kde nenapršela ani polovina obvyklého množství.

V Česku stále vládne sucho
Zdroj: ČHMÚ

Květen přinese dvacítky

Podle dlouhodobého výhledu by mělo docházet k částečnému zlepšení, a to jak u teplot, tak u srážek.

Výhled na měsíc počítá s tím, že se bude až do poloviny května postupně oteplovat. Odpolední maxima se přiblíží ke dvaceti stupňům a v květnu už se budou maximální teploty dostávat i nad dvacet stupňů.

Dlouhodobý výhled počítá s oteplováním
Zdroj: ČT24

Letošní květen by mohl být podstatně příjemnějším měsícem než před rokem. Jenom pro připomenutí, květen roku 2021 byl studený a deštivý, a do historie se tak zapsal jako teplotně silně podnormální a srážkově nadnormální měsíc. Průměrná měsíční teplota vzduchu 10,6 stupně Celsia byla o 2,4 stupně nižší, než je normál z let 1981 až 2010.