Chladný závěr týdne přeje nejen Jizerské padesátce, příští týden se ale oteplí

Už v pátek ráno se rozběhli první závodníci na krátkých tratích Jizerské padesátky na mokrém sněhu a při teplotě jen těsně nad nulou. I přes oblevu v posledních dvou dnech je v Bedřichově pořád 65 centimetrů přírodního sněhu a na stadionu, kde je start i cíl, ho doplnili ještě technickým. Na hřebenech Jizerských hor leží i přes metr sněhu. Ovšem také tam byla teplota nad nulou, takže sníh je většinou vlhký a měkký.

Už během pátku se ale chystá změna. Ranní závody ještě začaly na mokrém sněhu a dokonce při nich bude téměř jistě sněžit. Ze začátku bude sníh mokrý, ale postupně se jeho kvalita zlepší. Od rána do večera se totiž bude ochlazovat, protože od severozápadu přejde studená fronta.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24

Odpoledne čekejte už proměnlivo a teploty většinou pod nulou. Do sobotního rána pak sníh zmrzne a ztvrdne. Během pátku by v Jizerských horách mohlo nasněžit mezi 3 a 10 centimetry nového sněhu. Každopádně sobotní a nedělní tratě už všichni pojedou v mrazivém a většinou slunečném počasí, včetně hlavního závodu, který začíná v neděli deset minut před osmou ráno.

Z ostatních hor zůstává nejvíc sněhu na Šumavě a v Krkonoších, víc než metr je i na Lysé hoře v Beskydech. Jeseníky mají sněhu trochu méně, ale v nejvyšších polohách je ho 90 centimetrů a více.

Víkendové ochlazení čeká i nížiny, takže i tam může v sobotu slabě nasněžit. Ranní mlhy nebo oblačnost se rozpustí a postupně by mělo všude svítit slunce. Rána budou mrazivá především tam, kde se vyjasní a uklidní se vítr, v takovém případě až do minus 8 °C a v mrazových kotlinách i nižší. Hlavně v pátek odpoledne a v neděli bude mít ale vítr silnější nárazy, nejvíc na horách.

Příští týden přinese teplo a déšť

V neděli odpoledne se pak začne oteplovat, maxima budou do 7 °C a v Čechách místy až k 10 °C. Ještě vyšší teploty čekejte příští týden, odpoledne bude i 12 °C a dokonce i na horách může přechodně pršet.

Výhled na příští týden
Zdroj: ČT24