Na horách bude o víkendu sněžit, od západu se ale začne oteplovat

Zima se přehoupla do druhé poloviny, v nížinách ale sníh dále prakticky neleží a výraznější změnu neslibuje ani víkendová předpověď. Pro příznivce zimních sportů by se ovšem situace mohla zlepšit aspoň na horách, kde předpověď počasí očekává víkendové sněžení a další přírůstky bílé pokrývky.

Na horách sněhu mírně přibylo – třeba na Luční boudě v Krkonoších leželo minulou neděli ráno 41 centimetrů, do čtvrtečního rána přibylo 22 centimetrů, na Králickém Sněžníku v Jeseníkách se sněhová pokrývka za stejnou dobu zvýšila z 32 na 42 centimetrů.

Předpověď na pátek
Zdroj: ČT24
Noci budou chladné
Zdroj: ČT24

Během čtvrtka ještě dalších pět až deset centimetrů připadlo. Postarala se o to především podružná studená fronta, která přinesla poměrně četné zimní bouřky. Nad naším územím se zablesklo víc než 750krát. Zimní bouřky u nás sice nejsou úplně neobvyklé, takovýto výskyt blesků v lednu je ale výjimečný.

Blesky ve čtvrtek
Zdroj: ČT24

Mrazivé noci

V noci na pátek budou sněhové přeháňky postupně ustávat a v poslední pracovní den se čekají spíše výjimečně. Odpoledne a večer jich na východě a jihozápadě bude víc.

Pro většinu území bude pátek současně nejchladnější den tohoto týdne. V noci bude na celém území mrznout a místy je třeba dávat pozor na náledí a zmrazky. Teploty klesnou nejčastěji na jeden až pět stupňů pod nulu, v místech se slabším větrem a zmenšenou oblačností čekejme kolem minus osmi stupňů. A v pátek přes den zůstanou maxima místy pod nulou, tam tedy budou mít ledový den.

Sníh v Alpách
Zdroj: ČT24

 Vítr, který ve čtvrtek v nárazech dosahoval v nížinách rychlosti až 70 kilometrů a na horách 100 kilometrů v hodině, už bude slabší, tedy čerstvý s nárazy kolem 55 kilometrů za hodinu. Přesto ještě může od středních poloh tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje – výstraha před tímto jevem platí až do pátečního večera.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24

Víkendové sněžení na horách

Chladné počasí a sněhové vločky i v nížinách nevydrží dlouho, alespoň v západní polovině Česka. Už v noci na sobotu dorazí od západu teplotní rozhraní, které se pak během víkendu bude udržovat nad naším územím. Bude oddělovat studený vzduch na východě od teplejšího na západě. V Čechách se tak už v sobotu zase v nížinách dočkáme deště se sněhem nebo i deště, hlavně v západní polovině Čech. Na horách ale připadne až dvacet centimetrů sněhu, nejvíc na Šumavě a v Krušných horách.

V neděli hranice sněžení stoupne na 600 metrů, na východě a severovýchodě ale bude sněžit ještě i v nížinách. A hlavně v neděli se čekají napříč Českem velké teplotní rozdíly; na západě bude v noci kolem nuly, ale na východě při malé oblačnosti může teploměr naměřit až desetistupňový mráz. Maxima vystoupí na dva až šest stupňů Celsia, na východě a severovýchodě bude kolem minus dvou.

Předpověď na sedm dní
Zdroj: ČT24

Nový týden nese příslib pro lyžaře

Příští týden se už teplotní rozdíly vyrovnají. A čeká nás spíš poněkud teplejší ráz počasí. V nížinách tak bude většinou pršet, na horách ale zůstane sníh. Hranice sněžení bude kolísat mezi 400 a 800 metry. Denní maxima budou šplhat na dva až sedm stupňů, mrznout bude jen na horách.

Ani noci nepřinesou do nížin nijak silný mráz, minima jen slabě klesnou pod nulu. Na horách se tedy bude sněhová pokrývka zvyšovat, a tím pádem se budou zlepšovat i podmínky pro lyžování a další zimní sporty. V nížinách to ale na významnější sněhovou pokrývku v příštím týdnu nevypadá.

Víkendové srážky související se zmíněným teplotním rozhraním nad střední Evropou zasáhnou taky sousední země, nejvýznamněji pak rakouské Alpy. Na jejich severním návětří zhruba od oblasti Kitzbühelu po Rax bude v sobotu sněžit intenzivně a za celý den může napadnout čtyřicet až šedesát centimetrů sněhu.

V tamních horských oblastech je tedy nutné počítat s možnými komplikacemi v dopravě a taky zvýšením lavinového nebezpečí. Turisté mířící zejména do volného terénu mimo vymezené prostory sjezdovek, třeba na skialpy, by měli být mimořádně opatrní.

Sníh v Alpách
Zdroj: ČT24