Po teplém červenci může přijít chladnější srpen, předpovídají meteorologové

První prázdninový měsíc se blíží ke konci a už je jasné, že jeho teplota skončí v Česku nad dlouhodobým průměrem. Jen dva dny na začátku měsíce a tři kolem 20. července byly z hlediska normálu podprůměrné, jinak se teploty pohybovaly výš, než je obvyklé.

V červenci  v některých oblastech hodně pršelo, a tak paradoxně zřejmě například Beskydy končí s menším úhrnem srážek než některé nížiny v Čechách. Například v Praze na Libuši už do úterý napršelo za červenec víc než 90 milimetrů srážek a na Lysé hoře v Beskydech jen trochu víc než polovina z tohoto množství. 

Přitom v posledních dvaceti letech bylo na Lysé hoře víc než dvakrát tolik případů denních úhrnů nad hranicí 30 milimetrů než v Praze. Letos to ale bylo obráceně.

Srážky za posledních 20 let
Zdroj: ČT24

Ovšem kdo by si myslel, že tím už bylo letních srážek letos dost, neshodne se s dlouhodobými předpověďmi velkých meteorologických center: přinejmenším začátek srpna totiž jak evropské, tak americké předpovědi předpokládají deštivější, než je průměr – až po 10. srpnu by mělo pršet prostě normálně.

Až do 20. srpna budou teploty o jeden až dva stupně nižší než normálně
Zdroj: ECMWF
Zhruba do 10. srpna by mělo i nadprůměrně pršet
Zdroj: ECMWF

Teploty ale mají být v srpnu většinou do 25 °C až do poloviny měsíce, což jsou podprůměrné hodnoty. Teprve poslední týden druhého prázdninového měsíce by měl mít maxima kolem obvyklých 24 °C. 

Srážek by podle amerického NOAA mělo být o deset až dvacet litrů vody na metr čtvereční víc, než počítá dlouhodobý průměr
Zdroj: ECMWF
Americký model čeká srpen v Česku průměrně o stupeň chladnější než normál
Zdroj: ECMWF