Denní teploty zůstanou o víkendu nad třicítkou. Meteorologové varují před požáry

Třicetistupňové vedro zůstane v Česku minimálně do víkendu. V pátek bude na většině území přes 31 stupňů, v Plzeňském a Ústeckém kraji budou odpolední teploty místy překračovat až 34 stupňů. V neděli lze očekávat ojediněle až 36 stupňů, uvedl ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli teplému a suchému počasí podle nich současně vzrostlo ve všech krajích riziko vzniku a šíření požárů.

Už ve čtvrtek byly v Česku vysoké teploty, rekordy padly na 105 z 261 stanic. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, a to 33,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 2013 byl v Bolevci překonán o jeden stupeň.

Obdobné teploty lze podle meteorologů čekat i v pátek, přičemž pro západní části Čech platí vysoký stupeň nebezpečí vysokých teplot. „Velmi teplé počasí by mělo pokračovat až do příchodu studené fronty od západu, kterou čekáme v pondělí,“ uvedli meteorologové.

Do té doby je platné pro celou Českou republiku i jejich upozornění na nebezpečí vzniku a šíření požárů. Lidé by proto neměli ve volné přírodě, a zejména lesích, rozdělávat ohně. Dbát by naopak měli na úsporné hospodaření s vodou.

Velmi vysoké teploty znamenají i velmi vysokou zátěž pro lidský organismus. Meteorologové varují před dehydratací, doporučují omezit tělesnou zátěž a v poledne a odpoledne nepobývat na přímém slunci.