Výrazné oteplení se odkládá, chladnější bude zřejmě i začátek května

Počasí v České republice bude i v dalších dnech a týdnech spíše chladné. Lidé na horách si tak budou i nadále užívat sněhu.

Už naši předci věděli, že dubnové počasí bývá nevyzpytatelné. Zůstat v dubnu za roztopenými kamny byla většinou správná volba. Proměnlivost letošního dubna byla učebnicová.

Teploty, které překročily hodnotu 25 stupňů, rychle střídalo počasí s četnými sněhovými přeháňkami a teplotou až o 15 stupňů nižší. Po nadprůměrně až rekordně teplých dnech, které by Středoevropané za normální situace prožili až v polovině května, jsme se rychle vraceli až o tři měsíce zpátky, k teplotám, které připomínaly spíš polovinu února.

Podprůměrné teploty do konce dubna
Zdroj: ČT24

Letošní duben budeme mít spojený i s vydatnou sněhovou nadílkou. V době, kdy už sníh z našich hor zpravidla odtává, napadl letos při vydatném sněžení v Beskydech za necelý týden víc než metr nového sněhu. V poslední dekádě dubna tak má Lysá hora nejvíc sněhu z celého Česka a zásoby vody ve sněhu jsou aktuálně vyšší než na konci března. Podle aktuálních předpovědí bude od vyšších poloh sníh padat i v několika následujících dnech.

Kolik sněhu napadne do sobotního rána
Zdroj: ČT24

Proměnlivost dubnového počasí má své vysvětlení. V severních oblastech Evropy je vzduch ještě studený. Naopak do Středomoří se dostává vzduch z prohřáté Afriky. Při změnách proudění máme v Česku na jedné straně zimní počasí, kdy se teplota na horách drží celý den pod nulou. Na druhé straně se odpolední teplota v přílivu teplého vzduchu od jihu dostává až nad letní hodnotu 25 stupňů a přepisují se tabulky s rekordními hodnotami. Letos jsme si v dubnu vyzkoušeli opakovaně rychlý přechod ze zimy do léta a zase zpátky. Pro řadu lidí jsou to změny překvapující, ale v tuto roční dobu se nejedná o nic mimořádného.

Sněhu a vody v něm uložené během dubna přibylo
Zdroj: ČT24

Začátek května teplotně nešokuje

Větší část dubna byla letos s podprůměrnými teplotami a chladné počasí pravděpodobně vydrží minimálně do konce měsíce. Proto se očekává, že duben roku 2021 bude patřit mezi jeden z nejchladnějších dubnů od roku 1941. Podle dlouhodobé předpovědi se sice v květnu oteplí, ale následující čtyři týdny budou jako celek teplotně podprůměrné. Až do poloviny května tak zřejmě zůstanou teploty nižší, než je v tuto roční dobu obvyklé.

Další ochlazení ve střední Evropě
Zdroj: ČT24

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od 19. dubna do 16. května je 11,6 stupně Celsia. Nejchladnější byl právě rok 1941, kdy průměrná teplota zůstala dvě desetiny pod šesti stupni. Naopak nejtepleji bylo v tuto dobu v roce 2000, s průměrnou teplotou skoro 16 stupňů Celsia.

Chladno bude o víkendu i na začátku příštího týdne
Zdroj: ČT24

Oteplení bude slabé

Střídání vyšších a nižších teplot pokračuje. Ve středu před studenou frontou se po několika chladných dnech teplota dostala až ke 20 stupňům. Ve čtvrtek už bude vzduch v Česku podstatně chladnější. Nejvyšší teplota se bude pohybovat zase kolem 10 stupňů. Přeháňky budou zprvu na horách, ale postupně už od středních poloh přecházet ve sněhové.

Teploty ve čtvrtek a v pátek: jako v druhé půlce března
Zdroj: ČT24

Oteplení v následujícím týdnu bude jenom slabé a odpolední teploty tak většinou nepřekročí 15 stupňů. Aprílové počasí s podprůměrnými teplotami a častým deštěm a přeháňkami tak bude pokračovat. Mrazivé noci ale skončí v polovině následujícího týdne.