Sněžení, náledí a v pondělí zesilující vítr. Zimní počasí pak bude v Česku pokračovat i příští týden

Události: Meteorologové varují před náledím a silným sněžením. Bílá sobota přinesla zimní počasí (zdroj: ČT24)

Bílá sobota přináší do Česka četné sněhové přeháňky od 500 metrů nad mořem. Noc na neděli bude mrazivá. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil platnost výstrahy kvůli náledí i pro Moravu a Slezsko. Výstraha před silným sněžením zůstává v platnosti beze změny. V pondělí se sice přechodně oteplí, přitom ovšem výrazně zesílí vítr.

Teploty na Bílou sobotu zůstávají v průměru o šest stupňů Celsia nižší, než by odpovídalo kalendáři. V polohách nad 500 metrů nad mořem jsou přeháňky sněhové či se v nich vyskytují sněhové krupky. Ojediněle jsou i silné, s intenzitou kolem čtyř centimetrů za hodinu.

Výstraha ČHMÚ – sněžení
Zdroj: ČHMÚ

V noci ze soboty na neděli budou teploty klesat na většině míst v Česku pod nulu. Minima čekáme mezi jedním a minus třemi stupni, v Čechách může být až minus pět stupňů. Po předcházejících sněhových přeháňkách se může tvořit náledí.

Výstraha ČHMÚ – náledí
Zdroj: ČHMÚ

Velikonoční neděle už bude slunečnější, čekáme polojasno až skoro jasno, přes den přechodně oblačno a přeháňky, nad 500 metrů sněhové, se objeví už jen ojediněle. Teploty budou nejčastěji mezi pěti a devíti stupni Celsia, v Čechách se ojediněle můžou dostat až k jedenácti stupňům.

Vyšších maxim se dočkáme na Velikonoční pondělí – na Moravě a ve Slezsku může být až 16 stupňů, v Čechách nejčastěji sedm až dvanáct stupňů. Den začne polojasnou oblohou, ale oblačnosti bude na studené frontě přibývat – bude oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami, které budou postupně přecházet ve sněhové, nejdřív na horách a pak ve všech polohách.

Bude zesilovat jižní až jihozápadní vítr na pět až devět metrů za sekundu, nárazy budou až dvacet metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu), na horách až třicet metrů za sekundu (až 100 kilometrů za hodinu). ČHMÚ předpokládá, že kvůli větru vydá výstrahu pro celé Česko s platností od pondělního do úterního rána.

Očekávaná výstraha ČHMÚ – silný vítr
Zdroj: ČHMÚ

I v sobotu modely potvrzují, že příští týden bude chladný. Rána budou mrazivá a i maxima budou zůstávat většinou kolem pěti stupňů. Třeba ve středu by na horách mohlo napadnout zase kolem 10 centimetrů sněhu. Oteplovat by se mělo ve druhé polovině týdne, zřejmě velmi pozvolna.

Podprůměrné teploty i příští týden
Zdroj: ČT24