Jaro je tady. O víkendu se sice dočasně ochladí, pak už ale přijde teplo

Události: Do Česka přichází jaro (zdroj: ČT24)

Třetí dekáda března letos začínala velmi nízkými teplotami. Minulá sobota byla na některých místech i s celodenním mrazem a v neděli ráno klesla teplota na šumavských pláních skoro na -25 stupňů. Nadcházející týdny konečně přinesou změnu.

Astronomické jaro začínalo teplotou výrazně nižší, než je obvyklé. Průměr maximálních teplot byl při porovnání s dlouhodobým průměrem až o 10 stupňů nižší. Důvodem byl příliv velmi studeného vzduchu od severu až severovýchodu, který pronikl i do jižní Evropy. Sněžilo v nížinách Česka, severní Itálie i na řadě míst Balkánu.

Během několika dnů se ale situace změnila. Počasí začala od západu ovlivňovat tlaková výše a příliv studeného vzduchu velmi rychle slábnul. Před námi jsou teď naopak velmi teplé dny, kdy se teplota dostane až nad 15 a v následujícím týdnu i nad 20 stupňů.

Vodní hodnota sněhu
Zdroj: ČT24

Nadcházející víkend tak bude výrazně teplejší než ten minulý, a to i přesto, že v sobotu bude přes střední Evropu postupovat studená fronta. Teplota vystoupí na 10 až 15 stupňů. Na západě se bude pohybovat kolem 8 stupňů Celsia. Déšť a přeháňky se objeví na většině území a rozfouká se západní vítr, který sníží pocitovou teplotu a dosáhne nárazů kolem 55 km/h.

Neděle bude slunečnější, s nepatrně nižšími teplotami. V chladnějším vzduchu se bude tvořit kupovitá oblačnost, většinou už bez přeháněk. Maxima kolem 10 stupňů budou odpovídat končícímu březnu a další výrazné oteplování na sebe nenechá dlouho čekat.

V sobotu přejde studená fronta
Zdroj: ČT24

Už v následujícím týdnu půjdou teploty rychle nahoru a zase se dostanou nad 15 a ve středu zřejmě i nad 20 stupňů Celsia. Po zadní straně tlakové výše bude do střední Evropy proudit teplý vzduch od jihozápadu a příliv teplého vzduchu ukončí na začátku dubna další studená fronta. Následovat bude mírné ochlazení, které ale nebude znamenat žádný návrat k zimnímu počasí a to ani na horách.

O víkendu se mírně ochladí
Zdroj: ČT24

Jaro se ujme vlády v dubnu

Dlouhodobý výhled meteorologů se naplňuje. Teploty budou do konce března většinou stoupat, ale musíme počítat s krátkodobými výkyvy, které jsou způsobené přechody jednotlivých front. V první polovině dubna by už teplota neměla tolik kolísat a držet se bude blízko dlouhodobého průměru nebo se dostane i slabě nad něj a jaro se tak definitivně ujme vlády.

Maximální teplota zůstane nad průměrem
Zdroj: ČT24

V posledních letech některé studie upozorňují na fakt, že mizí přechodová období a zima velice rychle přechází do léta. Jaro je krátké a nevýrazné. Letos jsme měli nejvíc sněhu od začátku zimy až na začátku astronomického jara a příchod jarních teplot byl rychlý.

Nejvyšší březnová teplota ale byla naměřena před 94 lety, přesně 22. března roku 1927. Tehdy na stanici v Mělníku během odpoledne vystoupila dvě desetiny nad 26 stupňů. Letošní březen je a taky zůstane bez letní teploty.