Mrazy v Česku nepoleví ani příští týden

Výstraha kvůli nízkým teplotám začne platit pro severní část Česka už v pondělí večer, postupně bude přibývat regionů, ve kterých budou splněny podmínky pro vydání výstrahy. Od čtvrtečního večera je třeba se silnými ranními mrazy počítat v celém Česku, kvůli silnému větru se od čtvrtka můžou tvořit i sněhové jazyky.

Do Česka bude proudit arktický vzduch, tak jednoduše můžeme popsat důvody stávajícího velmi chladného počasí. Tlakové útvary se totiž nad Evropou rozmístí tak, že vzduch, který má skutečně, jak název napovídá, svůj původ v oblasti Arktidy, pronikne až do mírných zeměpisných šířek.

Tlaková níže nad východním Středomořím a tlaková výše nad Skandinávií vytvoří koridor, díky kterému příliv chladného vzduchu nepoleví, zatím to vypadá, že až do konce příštího týdne. Počínaje čtvrtkem bude v celém Česku celodenní mráz.

Maximální teploty v úterý 9. února a o týden později:

Čeká nás tak období, ve kterém budou nízká ranní minima a ani maxima se nebudou dostávat nad nulu. Sníh, který v Česku napadl do pondělního rána, zůstane ležet. Největší přírůstky hlásí stanice na pomezí středních a východních Čech – až 15 centimetrů. A největší celkovou výšku sněhu mají Krkonoše – tam je i přes metr sněhu, například Labská bouda má 148 centimetrů a Sněžka 108 centimetrů.

Výška sněhu ráno 8. února 2021
Zdroj: ČHMÚ

A další sněhové centimetry budou přibývat. Nejvíc napadne za středu a za čtvrtek na východě Česka – každý den to může být až 10 centimetrů. Jinak napadne většinou do pěti centimetrů nového sněhu během 24 hodin. 

Problémy může působit ve středu a ve čtvrtek i vítr. Kvůli nárazům o rychlosti kolem 55 km/h se můžou tvořit sněhové jazyky. Do konce týdne pak budou přeháňky nebo občasné sněžení četnější na horách.

Celodenní mrazy budou pokračovat i příští týden. Období následujících deseti dnů tak bude mít teploty asi o 9°C nižší, než je průměr 1979 až 2000.

Odchylka teplot v příštích deseti dnech (podle modelu GFS) od průměru 1979–2000
Zdroj: Climatereanalyzer.org

Kvůli silným mrazům budou postupně vstupovat v platnost příslušné výstrahy:

  • Od pondělního večera platí pro severní část Česka
  • Od středečního večera se přidají jihozápadní Čechy
  • Od čtvrtečního večera už budou splněny podmínky pro vydání výstrahy, tedy pokles teploty pod -12 °C, pro celé Česko

Hrozí riziko prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb.

Výstraha do pondělního večera
Zdroj: ČHMÚ
Výstraha do středečního večera
Zdroj: ČHMÚ
Výstraha do čtvrtečního večera
Zdroj: ČHMÚ