Čeká nás běžné lednové počasí, mrznout bude podle meteorologů v noci

V příštích čtyřech týdnech se v Česku očekává běžné lednové počasí. V noci bude mrznout, přes den se teploty v týdenním průměru dostanou mírně nad nulu. Možné jsou ale několikadenní výchylky směrem k ochlazení i oteplení. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme převážně kolem minus čtyř stupňů Celsia. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme kolem plus dvou stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové k výhledu do konce měsíce. Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,6 stupně Celsia.

Také srážkově by se podle výhledu měly jednotlivé příští čtyři týdny držet u dlouhodobých průměrů. Průměrný úhrn srážek pro období od 4. do 31. ledna je 36 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.