Vánoce letos nebudou bílé, ale nejisté

Za pár dnů začínají Vánoce, pro řadu lidí nejoblíbenější svátky v roce. Nicméně pro meteorology je to s jejich oblibou trochu složitější. Jde o dny, kdy je předpověď počasí asi nejostřeji sledovanou z celého roku. A nejen to, často se po meteorolozích chtějí zázraky už před Vánocemi.

Každý rok si s kolegy říkáme, kdy se někdo poprvé zeptá, zdali budou Vánoce bílé. První vážněji míněné dotazy se pravidelně objevují asi měsíc před Štědrým dnem. Jenže pokud nechce meteorolog snížit svou profesní čest, odpovědět na takovouto otázku dříve než po 10. prosinci je v podstatě nemožné.

Předpověď na 7 dní
Zdroj: ČT24

Samozřejmě lze využít určité historické statistiky, podle kterých jsou Vánoce na sněhu mimo hory výrazně méně pravděpodobnou variantou než svátky bez sněhu. To ale většinu veřejnosti asi moc neuspokojí.

Horší je, když se i se snižujícím se předstihem před svátky modely a vývoj počasí rozhodnou chovat nahodile, kdy se každá nová předpověď liší o 5 až 10 stupňů od té předcházející. Nemluvě o velkých rozdílech mezi modely. V takové situaci se meteorolog při vytváření předpovědi poněkud zapotí a letošní rok se k nim zase zařadí.

Vánoce jako symbol roku 2020: nejisté

I v pátek, šest dnů před začátkem Vánoc, zůstává vývoj počasí během svátků stále poněkud nejistý. Důvodem je blízkost zvlněného teplotního rozhraní, které se během první poloviny příštího týdne bude nacházet nad střední Evropou.

Česká republika sice bude nejprve ležet na teplé straně, zřejmě během Štědrého dne se dostaneme na stranu studenou, tedy do přílivu chladného vzduchu od severozápadu. A s tím souvisí jednak pokles teplot a samozřejmě i hranice sněžení, která je tím hlavním parametrem určujícím, kde by na Štědrý večer mohlo být bílo.

Maxima ve středu 23.12.
Zdroj: ČT24

Do konce tohoto týdne nás bude ještě provázet inverzní ráz počasí s převažující šedivou nízkou oblačností nebo i mlhami, ojediněle se objeví také mrholení, které může být i mrznoucí, nebo slabé sněžení, hlavně v oblasti Českomoravské vrchoviny. Šanci na sluneční paprsky budou mít na horách, mimo ně bude slunce svítit spíš výjimečně.

Maxima čekejme podobná jako v uplynulých dnech, tedy mezi 1 a 5 °C, v noci pak minima klesnou na +3 až -1 °C, což jsou teploty mírně nadprůměrné. Počasí se začne měnit v pondělí, kdy k večeru od západu dorazí déšť, který pak v úterý už zasáhne celé Česko včetně hor. Oteplí se, v Čechách se v úterý maxima vyšplhají až na 12 °C. Ve středu čekejme nadále počasí s velkou oblačností, občas s deštěm a vysokými teplotami – mezi 7 a 12 °C.

Na Štědrý den se konečně začne ochlazovat, přičemž chladný vzduch by k nám měl začít proudit během dne, a to znamená, že ranní teploty se nebudou příliš lišit od denních maxim – čekejme je shodně mezi 3 a 7 °C. Na horách už začne postupně sněžit, ale v nížinách musíme počítat ještě převážně s deštěm.

Zatím to tedy vypadá, že na Štědrý večer bude bílo pouze na horách. Další sváteční dny budou už ve znamení chladného severozápadního proudění, ve kterém se občas dočkáme sněhových přeháněk, a to většinou i v nížinách. Teploty během dalších svátečních nocí klesnou na +2 až -3 °C, maxima vystoupí na 0 až +4 °C. 

A vývoj počasí po vánočních svátcích? Zatím zůstává dost nejistý – zřejmě nás čeká vlhčí počasí s občasnými srážkami. Pravděpodobnější se zatím jeví varianta slabého oteplení, a tak v nížinách vystřídají sněhové vločky nejspíš opět dešťové kapky. Některé modely ale preferují i varianty chladnější. Proto je dobré ještě počítat s upřesňováním vývoje počasí hlavně od 24. prosince dále.