Na hory se vrátí mráz a sněžení, nížiny zase uvidí slunce. Bílé Vánoce nejsou moc pravděpodobné

V pátek se začne od severovýchodu pomalu měnit počasí: Zpočátku bude ještě spíš sychravo. Vyskytnout se mohou mrznoucí mlhy, ale také mrznoucí déšť.

Už v pátek odpoledne začne na severovýchodě slabě pršet. V sobotu přicházejí v úvahu zase mrznoucí mlhy, případně mrznoucí mrholení, ale odpoledne se i v nížinách trochu projasní. Na severovýchodě bude pokračovat déšť a postupně se změní ve sněžení. V neděli bude proměnlivá oblačnost s přeháňkami. Zase jich bude nejvíc na severovýchodě a sněhové budou nad 400 metrů nad mořem.

Víkendové počasí
Zdroj: ČT24



V nížinách se bude postupně oteplovat a na horách zase ochlazovat. Pátek je tedy poslední den s výraznou inverzí a teplotami nižšími ve městech než na horách. V sobotu se situace otočí a hřebeny hor už čeká celodenní mráz. A ještě chladněji tam bude v neděli.

Mrznoucí mlha
Zdroj: ČT24



Až do pátečních 13:00 se můžou na jihu Vysočiny a částečně na jižní Moravě vyskytovat mrznoucí mlhy. Ze všech druhů mlh je právě ta mrznoucí nejzrádnější: nejen že při ní často nevidíte na krok, ale zaskočit vás může námraza na silnici nebo na chodníku. Nemusí ale pokrývat celou plochu, cesta se vám může zdát většinou suchá nebo jen vlhká, jenže najednou se auto dostane do smyku.

Mlhy
Zdroj: ČT24



Za pár dní končí listopad a podle nejnovějších výhledů budou v prosinci rána většinou mrazivá, odpoledne tak do 3 až 4 stupňů nad nulou. Nejvíc srážek čekejte příští týden: v nížinách to bude většinou déšť se sněhem, na horách přisněží. V dalších týdnech už bude pršet a sněžit míň.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24

Bílé Vánoce spíš nečekejme

Poslední bílé Vánoce zažila Praha v roce 2010. Kupodivu třeba v Brně tehdy sníh neležel, ale zato ho měli v letech 2016 a 2012. Každopádně se zatím moc nezdá, že by se některý z podobných scénářů letos opakoval. Nejpravděpodobnější je, že letos vyjdou nadprůměrně teplé (50 % – červená výseč na grafu).

Pravděpodobnost, že teploty budou pro tuto dobu běžné, je 25 až 30 % – v takovém případě by bylo ráno kolem -4 °C a odpoledne zhruba 1 až 2 °C. Pravděpodobnost studených Vánoc je jen 20 % až 25 %.

Vánoční počasí
Zdroj: ČT24