Červenec zahájí tropický den a rychlé změny počasí

Začátek července bude velmi dynamický. Ve středu se bleskově oteplí, ale hned ve čtvrtek zase studená fronta nápor tropického vzduchu ukončí. Na víkend se vrátíme k obyčejnému českému létu.

Čtvrteční ochlazení se ovšem neobejde bez přeháněk a bez bouřek. V přeháňkách by mělo napršet do 15 milimetrů, v bouřkách až do 30 milimetrů.

Nasycení krajiny vodou
Zdroj: ČT24

Kdybychom si mohli vybírat, bylo by skvělé déšť poslat na místa, kde je v mapě zelená a pokud možno vynechat ta, kde je růžová nebo červená. Ale počasí si nevybírá, a tak právě v růžových a červených oblastech je opět na místě ostražitost.

V pátek bude ještě většinou oblačno, místy s přeháňkami a ojediněle i s bouřkami. Ráno bude nejchladněji na západě Česka. Odpolední teploty do 25 °C.

Sobota už bude ve znamení slunce – může svítit až 14 hodin: bude skoro jasno až polojasno, odpoledne může výjimečně vyrůst oblačnost víc do výšky a pak přijde přeháňka. Maximální teploty dosáhnou 26 °C.

Neděli a pondělí Česko zažije většinou s polojasnou oblohou, i tady se při přechodně zvětšené oblačnosti objeví ojediněle přeháňky. Teploty ale budou ještě vyšší: v neděli do 28 a v pondělí až 29 °C. 

  • Ukazatel nasycení se aktualizuje každé ráno a zobrazuje nasycení půdy vodou v 8:00. Určuje se podle bilance srážek, odtoku a výparu. Vysoká nasycenost (červená) představuje potenciální riziko zvýšení hladin řek a potoků při výskytu intenzivních srážek. Když je nasycení nízké (zelená), půda vodu pohlcuje a řeky a potoky stoupají jen málo.