Začnou prázdniny a teploty se pomalu zvednou ke třicítce. Tropy čekejme v Chorvatsku i Itálii

Události: Předpověď počasí na začátek prázdnin (zdroj: ČT24)

S prázdninami by mělo skončit chladné počasí, které v posledních dnech ovládlo Česko. Kvůli němu je chladná i voda v českých rybnících a přehradách. Naopak nejoblíbenější moře českých turistů je na koupání připravené. Jadran je letos o více než pět stupňů teplejší než obvykle.

V pátek bude ještě teplo, meteorologové čekají maxima kolem 25 stupňů Celsia. Na víkend se ochladí, maxima budou kolem 20, třeba na severovýchodě Česka bude v neděli jen kolem 16. Vyloženě studené bude pondělní ráno, to budou někde jen 4 stupně. Teploty dál porostou během týdne, o svátcích může být až kolem 28.

V pátek ještě musíme počítat s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Pak už budou přeháňky, případně bouřky jen výjimečné. Měly by se objevit ojediněle a začne převládat slunečno.

Červenec přinese oteplování

Srážek by mělo být během července o trochu víc než obvyklých asi 80 milimetrů, ale budou zřejmě znovu hodně místně rozdílné. Teploty budou v prvním červencovém týdnu lehce nad průměrem a pak se k němu vrátí. Přitom by měly kolísat, ale už ne tak výrazně jako dosud.

Dlouhodobá předpověď
Zdroj: ČT24

Stávající chladnější počasí snížilo i teploty vody v nádržích a přehradách. Jsou nejčastěji kolem 20 °C, nejstudenější je Lipno se 17, naopak nejteplejší Nechranice s 22 °C.

Kvalita vody se oproti minulému týdnu lehce zhoršila například na Seči. Ve většině velkých přehrad je však voda ke koupání pořád vhodná. Jen dvě místa mají vodu pro koupání vyloženě nebezpečnou, je to rybník Sykovec u Fryšavy na Vysočině a rybník Rosnička u Svitav.

Teplota a kvalita vody
Zdroj: ČT24

Na horách se člověk tolik nezapotí

První prázdninový týden bude znamenat postupné oteplování i na horách. Teploty v 1000 metrech nad mořem budou kolem 13 až 15 °C, pak se asi o 5 stupňů oteplí a na horách se přiblížíme ke 20. Sváteční dny budou na horách ještě teplejší, meteorologové čekají maxima kolem 21–22.

Teploty na horách
Zdroj: ČT24

Hory nabídnou i v horkém letním počasí zaručeně nižší teploty. Právě nadmořská výška má totiž na teploty ve stabilním počasí nejdůležitější vliv. Je-li například na jižní Moravě 30 °C a přitom se počasí nijak nemění, je na Vysočině, tedy o 400 metrů výš, asi o 4 °C chladněji.

V hřebenových partiích Krkonoš, tedy v asi 1500 m n. m., je o celých 13 °C chladněji než na jižní Moravě. V nejvyšších polohách Tater jsou při stejné situaci teploty jen kolem 7 °C. Na nejvyšší hoře Rakouska Grossglockneru se teploty ani přes den nad nulu vůbec nemusí dostat. Celodenní mrazy budou nejspíš panovat i na nejvyšší hoře Evropy Mont Blancu.

Teploty na horách
Zdroj: ČT24

U moře od vedra pomáhá vítr, slunce ale pálí

U moře je pro pocitovou teplotu rozhodující vítr, díky kterému je nám chladněji. Důležité jsou ale také vodní kapičky, které se odpařují z povrchu těla. Právě tato proměna vody na vodní páru je energeticky tak náročná, že odebírá teplo. A proto je nám chladněji.

Obecně platí, že moře výkyvy teplot mírní, naopak ve vnitrozemí jsou výraznější. Ukazuje to i předpověď na první prázdninovou sobotu. V Benátkách bude při stejné situaci 30, v Miláně 35 °C. Teplejší bude vnitrozemí ve srovnání s pobřežím i ve Španělsku, v průměru asi o 5 °C.

Rozdíl teplot u moře a ve vnitrozemí
Zdroj: ČT24

Na chorvatské riviéře budou tropické teploty. Na Istrii budou teploty přechodně nižší jen za začátku týdne a pak se budou pohybovat kolem 30 °C. V Dubrovníku bude o 1 až 2 °C méně. Moře má kolem 22 nebo 23 °C. Jadran je letos víc než o 5 °C teplejší než obvykle.

Počasí v Chorvatsku
Zdroj: ČT24