Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi

Bouřka poškodila železnici u Strakonic (zdroj: ČT24)

Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.

Způsob, jak se poškozená trať opraví, záleží na tom, jak stav posoudí geotechnik. Ten místo prověří během úterý. „Práce jsme přerušili. Omezení potrvá v řádu dnů,“ informoval mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.  Autobusy nahradí na trati všechny vlaky dálkové i regionální dopravy. Týká se to i rychlíků Rožmberk či Bezdrev.

„V Katovicích na Strakonicku spadlo celkem 187,5 milimetru, přitom minutové intenzity v době nejsilnějšího deště dosahovaly i tří milimetrů. Tato mimořádná srážka naštěstí spadla do téměř rovinaté oblasti, a proto kromě lokálních zátop nezpůsobila přívalovou povodeň. Přesto hladina Otavy, která je zde už poměrně velká řeka, se ve Strakonicích zvedla o více než metr,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Desítky zásahů hasičů kvůli bouři

Od pondělního večera do úterní půl deváté hodiny ranní měli hasiči v Jihočeském kraji přes devadesát zásahů spjatých s bouří, informovala mluvčí hasičů Vendula Matějů. Odklidili zhruba čtyřicet popadaných stromů a asi padesátkrát odčerpávali na různých místech vodu.

Do půlnoci zasahovali jen na Strakonicku, nejvíce v bývalém okresním městě a obcích Drachkov, Katovice a Dražejov. Po půlnoci bylo opět nejvíc výjezdů na Strakonicku, zhruba deset na Českobudějovicku.

V Plzeňském kraji měli hasiči výjezdy na desítky míst. Do úterní sedmé hodiny ranní v 73 případech odstraňovali popadané stromy, téměř výhradně kmeny spadlé na komunikace. Dále na 84 místech čerpali vodu, informoval krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Nejčastěji šlo o zatopené sklepy a garáže – v pětapadesáti případech na Rokycansku, zbytek na jižním Plzeňsku, Klatovsku a ve dvou případech na Domažlicku.

Déšť také zvedl hladinu Holoubkovského potoka, který je nyní podle Českého hydrometeorologického ústavu na druhém stupni povodňové aktivity v Rokycanech. Jeho hladina už nyní klesá. První stupeň platí na Úslavě ve Ždírci a na Bradavě v Žákavě na jižním Plzeňsku.  

Povodňové jevy
Zdroj: ČHMÚ

Kroupy poškodily úrodu

V Jihočeském kraji na Strakonicku poškodila bouřka s krupobitím zemědělské plochy. Ve Volyni dosahovaly kroupy velikosti až čtyř centimetrů. Kroupy padaly i v Ústeckém kraji. V Roudnici a na dalších místech na Litoměřicku měly v průměru až tři centimetry.

„Bouřka dorazila kolem půl šesté večer. Nejdříve prudký vítr a vzápětí začaly padat kroupy o velikosti třešní,“ cituje první reakce pojištěných zemědělců na Teplicku ředitel Agra pojišťovny Marek Bizoň.

„Rozmary počasí způsobily obrovské škody na zemědělských plodinách, především na řepce, cukrové řepě, máku a obilninách. Významné škody vznikly na chmelu a ovoci, protože meruňky a třešně se nachází ve sklizňové zralosti,“ dodává Bizoň. Škody odhadují likvidátoři pojišťovny na třicet milionů korun.