V zámeckém areálu na Plzeňsku hořela stodola. Oheň zničil expozici vesnického života

Události v regionech: Požár v areálu zámku v Újezdu nade Mží (zdroj: ČT24)

V areálu zámku v Újezdu nade Mží hořela v noci na pondělí stodola s expozicí věnovanou historii zemědělství a venkovského života. Objekt požár zasáhl v plném rozsahu. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn. Způsobená škoda se předběžně odhaduje na 25 milionů korun, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

K nahlášenému požáru vyjížděli hasiči kolem 4:40. Plameny zachvátily celou stodolu. Na hašení nasadili deset proudů vody i výškovou techniku. Oheň přesto zničil expozici vesnického života, v níž byly staré zemědělské stroje a také několik historických kočárů.

Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé, na místo přijel i psovod se psem cvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření, dodal mluvčí Poncar.

Pozdně klasicistní zámecký statek Újezd nade Mží patří podle webových stránek soukromníkovi. Rodina areál postupně od roku 1993 odkoupila. Areál byl vybudován v polovině 17. století, přestavba je z roku 1817. Zámek je chráněnou památkou. Současní majitelé se snaží o postupnou obnova areálu, jeho oživení a zpřístupnění veřejnosti. Hlavní činností rodinné farmy je od roku 2002 ekologické zemědělství, pěstování obilí a jiných plodin, chov skotu.

V Újezdu nade Mží, který leží asi 15 kilometrů severozápadně od centra Plzně, žije přes sto obyvatel.