Šojdrová: Komise postupovala ještě citlivě, zpráva o Babišovi je známá až po volbách

Šojdrová: Komise k Babišovi přistupovala citlivě (zdroj: ČT24)

Evropská komise přistupovala k premiérovi Andreji Babišovi (ANO) citlivě, když se výsledky unijního auditu o jeho střetu zájmů nedočkaly zveřejnění před volbami do Evropského parlamentu. V Interview ČT24 to prohlásila lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Podle serveru Neovlivní.cz Komise dokumenty do Česka poslala až tento týden.

Nové kolo debat o střetu zájmů premiéra Babiše kvůli dotacím pro holding Agrofert, který před časem převedl do svěřenského fondu, otevřela páteční informace Hospodářských novin.

Podle ní už do Česka dorazil výsledek auditu, který si na čerpání evropských dotací Agrofertem zadala Evropská komise. Návrh auditní zprávy má uvádět, že premiér a předseda hnutí ANO je kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky ve střetu zájmů. 

Podle serveru Neovlivní.cz byl audit hotový už před volbami do Evropského parlamentu, do České republiky ale dorazil až tento týden. Sám Babiš citované závěry dokumentu odmítá a tvrdí, že neporušuje české ani evropské zákony. 

Šojdrová: Posudek je nezávislý, Komise postupovala citlivě

„Je to posudek, který je nezávislý,“ komentovala aktuální dění europoslankyně Michaela Šojdrová. Právě její domovský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. 

Premiérovy dřívější výtky na adresu kontrolní unijní agentury OLAF odmítla a upozornila, že komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger před europoslanci už před volbami do Evropského parlamentu uváděl, že je v Babišově případě podezření z vážného střetu zájmů. 

„Komise ve vztahu k premiérovi postupovala velmi citlivě v tom, že výsledky nebyly zveřejněny do voleb. Úmyslem bylo, aby nebyly zpochybněny jejich výsledky, že výsledek (auditu) byl načasován před volbami, aby je ovlivnil. Takto nám to i pan komisař Oettinger vysvětlil,“ uvedla Šojdrová. „Pan premiér si nemůže stěžovat na to, že by šlo o jakoukoliv kampaň vůči jeho osobě,“ dodala. 

Europoslankyně současně vyjádřila znepokojení nad tím, že český premiér nyní musí komentovat společnost Agrofert, namísto toho, aby se mohl soustředit na vyjednávání o budoucnosti Evropské unie. Ta totiž po proběhlém hlasování hledá nového předsedu parlamentu a Evropské komise i nového unijního ministra zahraničí a předsedu Evropské rady. 

„Potřebujeme premiéra, který bude respektovaný. Necítí se tak sebejistý, jak sebejistě to interpretuje v České republice,“ sdělila křesťanskodemokratická politička. „Nedovedu si představit, jak vážně budou brát prezident Macron nebo kancléřka Merkelová premiéra, který čelí tak vážným obviněním,“ podotkla.