Příští pražský primátor: V koalici rozpory nečekáme, shoda na programu byla hladká

Zdeněk Hřib hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Dvacet dní po komunálních volbách dospěla trojkoalice v Praze k dohodě, že bude příštím primátorem lídr Pirátů Zdeněk Hřib. Předsedové zbylých koaličních stran pak ani nebudou v radě. Hřib ale v Událostech, komentářích tvrdil, že v koalici nečekají programové rozpory, protože shoda byla hladká. „Nečekáme nějaké silové hry a chceme určitě využít know-how. Předpokládám, že nám může europoslanec Pospíšil pomoct s vyjednáním změny evropských dotačních programů,“ vysvětloval Zdeněk Hřib.

Prvních šest porevolučních primátorů pocházelo z Prahy, vy pokračujete v tradici posledních primátorů, kteří nebyli z hlavního města. Dokonce jste se narodil nejdál – vaše rodiště Slavičín je ještě dál než Bratislava, odkud je současná primátorka. Jak toto vnímáte?

Já jsem ve Slavičíně prožil dva měsíce života, samozřejmě si to nepamatuji. Tenkrát tam byla ještě porodnice a musely to být úžasné dva měsíce. Ale většinu života jsem prožil v Praze, žil jsem v různých pražských čtvrtích.

Já se ptám proto, že jak panu Hudečkovi, tak paní Krnáčové kritici často připomínali „menší spjatost s Prahou“. Vy to necítíte jako handicap?

Já myslím, že primátor musí být „celopražský“, dokonce si troufnu tvrdit, že přílišná navázanost na konkrétní městskou část může být ne úplně dobrá pro ostatní městské části.

Kritici vám ale ještě víc vytýkají malou politickou zkušenost. V žádné politické funkci jste nikdy nebyl, v roce 2014 jste neúspěšně kandidoval do pražského zastupitelstva. Vlastně až teď úspěšná kandidatura a hned post primátora.

Já myslím, že prubířským kamenem politických dovedností je v podstatě sestavování koalice. Pochopitelně nemůžete být primátorem, pokud se vám koalici nepodaří úspěšně sestavit. Tento krok teď máme za sebou a myslím, že nás čekají čtyři roky tvrdé práce. 

Oni vám toto tak trochu vytýkali i vaši koaliční partneři. Podotýkali, že ze tří koaličních lídrů máte nejméně zkušeností. Touto optikou je pak nasnadě otázka, proč by měl být pražský primátor Zdeněk Hřib, a ne někdo z dvojice Čižinský–Pospíšil?

Já si nejsem moc jistý, co to jsou ty politické zkušenosti, jestli je to nějaké domlouvání se s kmotry, tak to jsou zkušenosti, které se asi nechystám nabývat. Pokud se bavíme o zkušenostech z komunální politiky, tak tyto zkušenosti já mám – pražské komunální politice se věnuji dlouhodobě, podílel jsem se například na záchraně Nemocnice Na Františku před tou skrytou a nevýhodnou privatizací a troufnu si tvrdit, že je to takový hezký příklad, co by se mělo udělat v Praze. Protože tam došlo k tomu, že se domluvilo několik subjektů – odhodili svou stranickost, a proto byli úspěšní.

Ale přece jen pánové Pospíšil a Čižinský jsou určitě i celostátně známější: proč byste tedy měl být primátorem vy?

Tak známost není žádným kritériem pro výkon jakékoliv funkce, co se týče toho důvodu, tak ten je prostý: celou dobu říkáme, že Pirátská strana získala z těch tří uskupení nejvyšší počet hlasů ve volbách.

Jak vnímáte to, že nakonec pánové Pospíšil a Čižinský nebudou v radě města?

Vnímám to tak, že neodcházejí z pražské komunální politiky, koaliční mechanismy, které už máme z větší části formalizované, zajištují velice silnou pozici předsedům klubů.

Oba pánové jsou známí politici: jakou logiku máte na argument, že když budou předsedy klubů, tak budou mít dost silnou pozici? Přece to je, jako kdyby premiér koaliční vlády řekl: předsedové těch menších stran budou šéfy poslaneckých klubů a to jim stačí. Tak to přece nefunguje. Nebo je to proto, že s vámi nechtějí mít nic společného?

Myslím, že ne. Jde o to, že nečekáme nějaké významné programové rozpory, protože shoda na programu byla hladká. Takže nečekáme nějaké silové hry a chceme určitě využít know-how – předpokládám, že nám může europoslanec Pospíšil pomoct s vyjednáním změny evropských dotačních programů apod. Já myslím, že oni budou pro Prahu s námi pracovat.

Zdeněk Hřib
Zdroj: ČT24

Pojďme tedy k některým konkrétním tématům. Vy jste poté, co jste oznámil, že budete primátorem, už některá naznačil ve čtvrtek tady v Událostech, komentářích. Takže se nechci opakovat, ale použiji některé teze a poprosím vás o dovysvětlení: Chceme, aby se Praha stala městem, kam se ostatní budou jezdit dívat na to, jak se mají řešit problémy moderní metropole. Kdo a kdy se má do Prahy jezdit dívat?

Naši ambici bychom mohli pro začátek zaměřit na naše bezprostřední sousedy. Obecně jde o to, že v momentě, kdy vyjdeme v Praze z nějakých známých řešení těch známých problémů a přizpůsobíme je pro náš kontext, tak si myslím, že velice snadno můžeme dosáhnout toho, že skutečně se sem budou lidé jezdit dívat, jak se to má správně dělat.

Také jste řekl: posuneme Prahu do současného tisíciletí. Co to znamená? V čem a kam posouvat Prahu?

Jedná se například o záležitosti spojené s využíváním informačních technologií, aby si člověk mohl vyřídit všechny své záležitosti s městem z pohodlí domova. Není žádným tajemstvím, že v tomto má Praha značné rezervy.

Kromě jiného jste také řekl, že vaše hnědé sako, které jste bez kravaty nosil celou předvolební kampaň, hodláte vydražit na dobročinné účely. Kdo myslíte, že takové sako koupí, a na jaké účely by ty peníze měly jít?

Piráti v Praze dělají dlouhodobě řadu charitativních akcí, každých 14 dní třeba vaříme guláš na hlavním nádraží pro lidi bez domova. To je příklad charitativní aktivity, která je financovaná z těch náhrad našich zastupitelů.

Tolik tedy témata, o kterých jste mluvil. A teď ještě tři témata, která Pražany hodně tíží. Padací most je v architektuře označení pro součást obranného systému středověkých hradů. Nicméně v Praze má termín padací most úplně jiný význam. Jak a kdy mu vrátíte ten původní?

Jeden z mnoha problémů Prahy je ten, že se tady neřešila údržba městského majetku. Je to jedna z věcí, na které se musíme zaměřit. U těch mostů musí vzniknout plány oprav, abychom do budoucna předcházeli těmto událostem.

Velmi ostře jste se v létě jako pražští Piráti vyjádřili proti plánům na společný podnik Prahy a firmy Penta k financování tolik odkládané a diskutované trasy metra D. Proč vám vadí společné projekty mezi veřejným a soukromým sektorem?

Tak já bych zdůraznil, že proti tomu projektu se postavily všechny strany stávající koalice. Nejde o to, že bychom odmítali přímo PPP projekty, jde o to, že ten projekt měl nevhodně nastavená kritéria – nevýhodná pro město.

A poslední téma: citát z vašeho programu. Prosadíme, aby se stavělo víc bytů, a ne kanceláří. Jak tohle chcete prosadit? Město bude developer, nebo jakou páku budete mít na developery? Ptám se na to, protože v Praze je opravdu velké téma bytová politika a vysoké ceny bytů.

Co se týče téhle záležitosti, tak náměstkem pro územní rozvoj bude pan Hlaváček z TOP 09, takže budeme postupovat podle toho, jak bude iniciovat tu záležitost. Jde o procesy územního plánování, kde město říká, kde by se mělo jak využívat které území. A to je cesta, jak upřednostnit nějakou výstavbu.