Na reflexi teď není moc čas. Slovenští novináři řeší hlavně turbulentní politický vývoj

Interview ČT 24: Lukáš Fila, novinář Denníku N, si myslí, že slovenská veřejnost je stále v šoku (zdroj: ČT24)

Vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky postrčila slovenské novináře, aby se více ponořili do práce. Veřejnost na Slovensku se zatím nevyrovnala s šokem, že byla překročena hranice násilí, kterou si jen málokdo dokázal představit. Jestli bude mít tlak společnosti i politickou koncovku, se teprve uvidí. V pořadu Interview ČT24 to konstatoval novinář Denníku N Lukáš Fila.

Slovenská veřejnost i novináři se podle Lukáše Fily vyrovnávají s obrovským šokem. „Vražda Kuciaka a jeho partnerky vnesla do společnosti a mezi novináře moment strachu. Posunula přesvědčení o tom, co na Slovensku vlastně možné je a není.“

Takovýto násilný čin nemá ve slovenských kruzích obdoby, proto se podle něj většina veřejnosti přiklání k vyšetřovací verzi, která z vraždy podezřívá hlavně italskou stopu. „Ta sem přináší cizí prvek. Ačkoliv existuje i vyšetřování sledující slovenskou linii, která vede k justici, tak většina společnosti nepředpokládá, že by se slovenské skupiny uchýlily k násilí,“ vysvětlil v Interview ČT24 Fila.

Myslí si ale, že opravdové uvědomění si toho, co tragédie vlastně znamená, zatím nepřišlo.

Veškerou energii teď novináři věnují na sledování aktuálního vývoje

Podle něj většinovou reakcí novinářů na vraždu kolegy je, že se ponořili do práce. Přispívá k tomu i rychlý spád společenských a politických událostí, který po vraždě následoval. Díky tomu většina slovenských novinářů ani nemá čas na nějakou hlubší vnitřní sebereflexi toho, co se stalo. „Všichni věnují svůj čas a energii tomu, co se děje,“ dodal Fila.

O politické koncovce veřejných protestů rozhodují zase jen politici

Vražda mladého novináře vyvolala vlnu protestních pochodů a protivládních demonstrací. Další jsou naplánované na tento pátek. „Síla slovenské veřejnosti mě příjemně překvapila. Uvidíme, jakou setrvačnost hnutí bude mít, a jak dlouho vydrží,“ komentoval Fila s tím, že úspěch vždy stejně závisí na tom, jestli přijde politická koncovka nebo ne.

Lukáš Fila v pořadu České televize připomněl, že podobná vlna protestů už se na Slovensku zvedla přibližně před rokem. Tehdy se veřejnost vzburcovala k sérii několika protestních pochodů proti zkorumpovaným politikům. Ovšem tehdy nějaký politický dopad a řešení nepřišlo.

„Vláda se formálně zavázala, že bude korupci brát vážně, ale žádný větší výsledek se nedostavil,“ konstatoval Fila. Společenské protesty totiž podle něj nakonec stejně závisí na tom, jakou budou mít politickou koncovku, která je vždy stejně v rukách politiků.

Přesto Lukáš Fila vidí velmi pozitivně, že se veřejnost dokázala zmobilizovat. „Vytváří to nějakou společenskou atmosféru.“

Slovenská veřejnost ztratila důvěru k vyšetřujícím institucím

Podle Fily panuje velký otazník nad tím, jestli stát adekvátně zasáhl vůči podezřelé kalábrijské skupině mafiánů. Připomněl, že na Slovensku aktuálně existuje masivní střet zájmů, který by podle něj v demokratických zemích západního typu stačil k vyvození politické odpovědnosti a vedl k odstoupení čelních představitelů státu.

Ján Kuciak už dříve psal o propojení policejního prezidenta na podnikatele, kteří by mohli být označeni za oligarchy. „Konflikt zájmů je tu masivní,“ několikrát zdůraznil Fila v Interview ČT 24.

I kdyby se nakonec nepodařilo vraždu vyšetřit, je podle něj důležité, aby veřejnost měla vnitřní jistotu, že stát udělal maximum pro to, aby se dostal k podstatě věci.

Fila se nicméně obává, že instituce, na kterých vyšetřování závisí, stagnují. „Od policie a ministerstva vnitra neustále slyšíme, nepovedlo se, nevíme, nemáme, nechytili jsme, nepotrestáme.“

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.